IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регионалната експанзия на моловете продължава

Инвестират 22 млн. евро в първия мол в Хасково

12:36 | 07.04.08 г.
Бъдещият Mall Haskovo. Илюстрация: Марса ООД
Бъдещият Mall Haskovo. Илюстрация: Марса ООД

Около 22 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на първия мол в Хасково, съобщиха на пресконференция днес инвеститорите от българското дружество Марса ООД.

Търговско-развлекателният комплекс Mall Haskovo ще бъде разположен върху терен от 4800 кв. м на ъгъла на бул. Съединение и бул. Околовръстен път на 4 км от административния център на града. В района се оформя търговска зона, в която са разположени магазини Зора, Техномаркет Европа, Домко, представителства на автомобилни компании и други. В близост се намират и няколко международни транспортни коридора.

Молът ще има разгъната застроена площ от 20 хил. кв. м, разпределени в четири надземни нива – търговски площи, ресторанти, заведения за бързо хранене, 4 киносалона, и две подземни нива с паркинг и супермаркет.

„Параметрите на проекта са съобразени с мащабите на Хасково и района“, коментира Темелко Пампов, съдружник в Марса.

По думите му поради високата посещаемост на региона от гръцки и турски граждани с цел шопинг към момента бъдещият мол ще разчита и на тях като клиенти.

По предварителни изчисления на компанията потенциалните клиенти на мола са над 200 хил. души, като се очаква те да бъдат предимно от Хасково, както и от съседни общини като Димитровград и Кърджали.

„Основните фактори, които повлияха на избора на Хасково за място за реализация на такъв тип проект са липсата на достатъчно съвременни търговски площи в града и областта, както и липсата на официално присъствие на големите търговски марки от среден и висок ценови сегмент и на големите български и международни вериги за бързо хранене“, каза Красимир Кръстов, изпълнителен директор на Марса.

„Фактор е и липсата на киносалон в град с население над 100 хил. души, както и това, че в радиус от 50 км няма подобно съоръжение, като най-близкият подобен комплекс е в Стара Загора“, добави Пламен Паскалев, също съдружник в Марса. По думите му първоначалната идея е била комплексът да е насочен повече към развлекателния сектор, като е имало идея и за изграждане на казино и нощен клуб, но впоследствие е решено да преобладава търговската част.

Планира се строителството да започне през второто тримесечие на тази година и да приключи през второто тримесечие на 2010 г. По време на строителството ще бъдат разкрити около 150 временни работни места, а след пускането в експлоатация – над 300 постоянни.

Ценовите нива предстои да се уточнят в близко бъдеще, когато ще бъде изяснен и миксът от наематели, поясни Красимир Димитров от агенция Source Real Estate Advisers, които са консултант на проекта и ексклузивен агент по отдаването под наем. Той поясни, че молът ще представя марки от средния и високия ценови клас.

Проектът е дело на Арка Проект ООД с главен архитект Янчо Апостолов, а изпълнител на строителството ще е Пампов инженеринг ЕООД, собственост на Пампов.

Марса ООД е създадено през 2007 г. с цел изграждане и управление на Mall Haskovo. Съдружници в дружеството са Темелко Пампов и Пламен Паскалев, собственик на издателство Архимед 2000 ЕООД.

Mall Haskovo е поредният проект за изграждане на мол в регионалните центрове извън столицата и големите градове. Само през втората половина на миналата година бяха обявени няколко планирани инвестиции в Габрово, Плевен, Кърджали, Русе, Стара Загора и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още