IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-големият дялов инвеститор в Европа с експанзия в ЦИЕ, гледа към имотите

Първата инвестиция в имоти ще бъде направена тази или следващата година, като ще минат години, докато в вложенията в сектора стигнат 5% от активите на фонда

11:55 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият дялов инвеститор в Европа с експанзия в ЦИЕ, гледа към имотите

Норвежкото финансово министерство иска държавния нефтен фонд на страната с активи от 400 млрд. долара да засили инвестициите си в развиващите се пазари, сред които и редица държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и да се диверсифицира с проекти на пазара на имоти, съобщава Ройтерс.

Предложението на министерството, внесено в парламента миналата седмица, призовава за промени в стратегията на фонда, който се смята за най-големият дялов инвеститор в Европа. Според промените той ще увеличи дела си в портфолиото от компании от развиващите се пазари до 10% от 5% в момента.

Фондът Government Pension Fund Global, известен като „нефтеният фонд“, инвестира средствата на норвежката нефтена и газова индустрия в чужди акции и облигации като резерв за бъдещите поколения, когато „черното злато се изчерпи“, пише Ройтерс.

Според финансовия министър Кристин Халворсен включването на повече развиващи се пазари в портфолиото на фонда ще подобри неговата рискова диверсификация, а портфолиото по-добре ще отразява развитието на глобалните пазари.

Новата стратегия посочва 18 нови развиващи се пазари, сред които Китай, Русия и Индия.

Развиващите се пазари предлагат по-големи рискове, но също и премии, коментира Ройтерс, като веднага след това се допълва, че „книжата на компании от развиващите се пазари са отбелязали спад от 8,24% през тази година спрямо спад от 6,7% за акциите в САЩ“.

От Световната банка наскоро прогнозираха, че общата сума на инвестициите в развиващите се икономики е възможно да се понижи до около 600 млрд. долара през 2009 г. в сравнение с 1 трлн. долара миналата година, тъй като инвеститорите са станали по-предпазливи заради кредитната криза.

За да увеличи възвръщаемостта на фонда, миналата година норвежкото правителство му е дало разрешение да увеличи експозицията си към акции, като инвестира до 60% от портфолиото си в акции и 40% в активи, които носят постоянен доход.

Сега фондът цели да добави и недвижимите имоти като нов клас активи и да вложи до 5% от капитала си в имоти за сметка на намалени инвестиции в активи с постоянен доход. Той ще направи първата си инвестиция в имоти тази или следващата година, но от фонда коментират, че ще са им необходими „години“ да инвестират до 5% от фонда в имоти.

Изцяло финансов инвеститор

От фонда казват, че промяната на инвестиционната му политика, според която той ще увеличи границата за инвестиции в отделни компании до 10% от капитала им в сравнение с 5% в момента, няма да промени ролята му на изцяло финансов инвеститор за разлика от стратегически.

Някои правителства се опасяват, че големи правителствени фондове, които се смята, че имат активи от повече от 2 трлн. долара в цял свят, имат много непрозрачна структура и изпълняват политически функции. Въпреки това норвежкото правителство коментира, че неговият фонд е модел, който може да бъде следван от други страни с богати нефтени залежи.

От министерството казват, че в резултат на промените портфолиото на фонда се предвижда да включва и инвестиции в Аржентина, Чили, Китай, Колумбия, Чехия, Египет, Унгария, Индия, Индонезия, Малайзия, Мароко, Пакистан, Перу, Филипините, Русия, Тайланд и Турция.

Пазари като Бразилия, Мексико, Южна Африка, Южна Корея и Тайван вече присъстват в портфоликото му.

Фондът, който се управлява от Централната банка на Норвегия, е отчел доходност от 4,3% за миналата година, като не е успял да постигне заложената си цел за първи път от 1998 г. Резултатите за миналата година са били и под средната му годишна доходност от 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още