IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищната криза в САЩ повиши търсенето на апартаменти под наем

Много потенциални купувачи през първото тримесечие са започнали да гледат на наемането на жилища като на добра алтернатива

16:32 | 04.04.08 г.
Жилищната криза в САЩ повиши търсенето на апартаменти под наем

Пазарът на апартаменти в САЩ остана сравнително стабилен през първото тримесечие, тъй като крахът на жилищния пазар е помогнал за балансирането на увеличения брой жилища предлагани под наем в югоизточните щати, сочат данни на компанията за проучвания на пазара на недвижими имоти Reis, цитирани от Ройтерс.

„Секторът на апартаментите бе положително повлиян от трусовете на жилищния пазар и нарасналия брой наематели“, казва Сам Чандан, главен икономист в Reis.

„Потенциалните купувачи считат, че жилищата под наем са доста атрактивна алтернатива“ като се има предвид, че жилищният пазар е достигнал дъното, добавя той.

Като цяло търсенето на жилища под наем е се е покачило, но в повечето южни райони, като Джаксънвил и Орландо във Флорида, жилищата под наем се състезават за наематели.

Сезонността и големият брой новопостроени жилища са довели до повишение в дела на ненаетите апартаменти с 0,30 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие до 5,9%, казват от Reis. Този дял в южните и югозападните части е скочил с цял процентен пункт.

От друга страна, сравнено със същия период миналата година, делът на незаетите апартаменти в САЩ е отбелязал спад от 0,10 процентни пункта.

По-бавното покачване на броя наематели, дължащо се на забавянето на икономиката и на трудовия пазар, частично се компенсира от ускореното търсене на жилища под наем от хора, които доскоро са имали намерение да закупят собствено жилище.

„Това ще е съществен икономически фактор през второто и третото тримесечие, когато много новозавършили студенти, които не могат да си намерят работа, вместо да се преместят на квартира ще се върнат в семейните жилища“, предвижда Чандан.

Наемните цени „предлага“ са се повишили с 1% от предходното тримесечие до 1036 долара на месец, но като се отчете промоционалният период, през който наемателите могат да не плащат наем, реално нивото на наема е по-ниско – 984 долара.

Повишеното търсене на апартаменти се е отразило благоприятно и на акциите на фондовете, инвестиращи в апартаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още