IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ назова страните, които може да повторят жилищната криза в Щатите

Ирландия, Великобритания, Холандия и Франция са застрашени от корекция на цените след ръста от последните години

10:54 | 04.04.08 г.
МВФ назова страните, които може да повторят жилищната криза в Щатите

Ирландия, Великобритания, Холандия и Франция са сред страните, за които има най-голяма вероятност да последват САЩ и да изпаднат в жилищна криза, след като цените на жилищата на тези пазари отчетоха силни повишения през последните години, сочи анализ на Международния валутен фонд. 

Икономиките, които позволяват по-лесен достъп до ипотечни кредити и ползват жилища като обезпечение, се влияят в по-голяма степен от движенията на цените на жилищните имоти, се посочва в доклада, цитиран от Bloomberg.

„Много напреднали икономики отчетоха значителни и дълготрайни ръстове на жилищните си пазари през последните години. Държавите, които изглеждат особено уязвими от бъдеща корекция на цените на жилищата, са Ирландия, Великобритания, Холандия и Франция“, пише в доклада.

Според МВФ повишаването на цените на жилищата увеличава стойността на обезпеченията, достъпни за домакинствата, намалява ограниченията при отпускане на кредити и стимулира повече разходи.

Сред развитите икономики САЩ, Дания, Холандия и Австралия имат най-лесен достъп до жилищни кредити, посочват от фонда.

Според доклада Австралия, Ирландия и Испания са сред страните, които са регистрирали „особено силен“ ръст на цените на жилищата през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още