IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Централен Лондон най-ниски от три години

През първото тримесечие са осъществени сделки на стойност едва 2,83 млрд. паунда

08:33 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Централен Лондон най-ниски от три години

Кредитната криза продължава да се задълбочава на пазара на бизнес имоти в Централен Лондон, се казва в последното проучване на Cushman & Wakefield (C&W).

През първото тримесечие на годината са осъществени сделки на стойност едва 2,83 млрд. паунда в сравнение с 3,9 млрд. паунда за същия период миналата година. Според доклада данните за периода са най-ниските, регистрирани през последните три години.

Ефектът е бил най-пагубен за инвестициите в лондонското Сити, където сделките са били на стойност 1,25 млрд. паунда, което е приблизително половината от сумата година по-рано. За сравнение, през последните две тримесечия средната стойност на сделките в Ситито е 2,5 млрд. паунда.

По думите на Бил Тайсър, партньор в компанията, особено за инвеститори, разчитащи на дългово финансиране, е било много трудно да намерят имоти, предоставящи достатъчно доходност спрямо поскъпналия кредитен пазар.

Затова въпреки че има много инвеститори с големи обеми капитал, готови да обмислят сделки на пазара, липсата на кредити и ниската възвръщаемост от имоти е и засега ще бъде пречка за по-широка активност и за балансиране на пазара“, коментира той.

Обемът на инвестициите в Уест Енд е почти без изменение от нивата през първото тримесечие на 2007 г. Въпреки това от C&W обясняват, че повечето от 1,57-те млрд. паунда сделки са направени от институции, които са продавали имоти, за да посрещнат различни плащания, като тази активност вече почти е приключила.

Наред с това данните в доклада за първото тримесечие са били изкривени от няколко обемни сделки, сред които портфолиото на Invista на стойност 200 млн. паунда, сделката между GPE/Co CO deal и Crown Estate за 350 млн. паунда и продажбата на Metropole Building за 130 млн. паунда.

Въпреки това от компанията коментират, че все още има значителни капитали, насочени към пазара в Лондон.

Забелязва се обяснима предпазливост на наемния пазар, но делът на незаетите офис площи в Ситито и особено в Уест Енд, е изключително нисък“, коментира Клив Бул, директор на инвестиционния отдел за Централен Лондон в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още