IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Зелените“ домове не са популярни сред купувачите според проучване

Купувачите не харесват дизайна на екологичните къщи и не са готови да приемат неудобствата, породени от него

14:40 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
„Зелените“ домове не са популярни сред купувачите според проучване

Купувачите може би не са склонни да купуват жилища с нулеви въглеродни емисии, тъй като се притесняват от по-високите разходи, свързани с тях, сочи ново проучване, цитирано от Financial Times.

Проучването, направено по поръчка на Британския национален съвет за жилищно строителство, е установило, че повечето хора не са информирани какво на практика представляват екологичните жилища и като цяло не харесват дизайна им, когато ги видят на проектните скици.

Около 60% от интервюираните казват, че предпочитат къщи с традиционен дизайн. Повече от 30% пък не се интересуват от покупката на къща с вградено оборудване за генериране на електроенергия като слънчеви панели или мини вятърни турбини.

Много от потребителите се притесняват също за други потенциални неудобства като прозорци, които не се отварят толкова широко като обикновените за да не се нарушава балансът на микроклимата в дома.

Въпреки тези нагласи у купувачите британското правителство е запланувало всички нови жилища, които ще се изграждат след 2016 г., да бъдат без въглеродни емисии.

Вчера министърът на околната среда Хилъри Бен представи проект за изграждане на 100 „зелени“ района във Великобритания.

Правителството е притиснато и от нарастващите критики, че изостава с програмата за намаляване на въглеродните емисии.

Според плана за изграждане на зелените райони Бен ще покани различни общини да участват в конкурс, за да станат зелени квартали, които ще трябва да заложат в стратегията си за развитие бързо намаляване на емисиите с 60%, за да помогнат на страната да спази целите си. Сред тези райони най-вероятно ще има такива със стари къщи, които ще бъдат ремонтирани с нови изолационни инсталации, като ще бъдат взети и други мерки за повишаване на енергийната им ефективност.

Този проект е част от обявена наскоро правителствена програма, която включва и предоставяне на информация и консултации на граждани, които искат да направят дома си по-енергийно ефективен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още