IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Blackstone създава най-големия фонд за имоти в света

Blackstone Real Estate Partners VI ще разполага с ресурс от 10,9 млрд. долара

17:45 | 02.04.08 г.
Blackstone създава най-големия фонд за имоти в света

Blackstone Group LP привлече рекордната сума от 10,9 млрд. долара за инвестиции в имоти. Фондът е деветият поред фонд за имоти на базираната в Ню Йорк компания, с който общата стойност на привлечените средства за покупка на имоти от 1992 г. насам достига 25,7 млрд. долара, се посочва в съобщение на компанията.

Blackstone и други компании целят да се възползват от спада на цените на имотите, породен от ипотечната криза в САЩ, коментира Bloomberg.

Тези фондове, които търсят възвръщаемост от около 20 процента или повече, започнаха да се появяват в началото на 90-те години след кризата със спестяванията и кредитите в САЩ.

„Има много паралели между днешната ситуация и началото на 90-те. Тогава имаше щедро отпускане на заеми и липса на дисциплина при кредитирането и цените на сградите достигнаха космически стойност“, коментира Нори Герарто Лийц, главен стратег за частната компания за имоти в швейцарската Partners Group, която управлява около 24 млрд. долара.

Blackstone разширява инвестициите си в имоти на фона на почти застиналия пазар на корпоративни придобивания, в които компанията е специализирана. Фондовете й за имоти са донесли средна годишна възвръщаемост от 31% от 1992 г. насам, по данни на самата компания.

Друг подобен фонд - базираният в Далас Lone Star, е в процес на привличане на 10 млрд. долара за инвестиции в имоти. Lone Star планира да купува жилищни ипотеки и кредитни институции, както и бизнес имоти като офис сгради и хотели. Вчера стана ясно, че Lone Star ще придобие имоти на Deutsche Post за 1 млрд. евро.

Миналата година Blackstone, воден от Стивън Шварцман, финализира най-големите изкупувания в сферата на имотите и хотелите. През февруари 2007 г. фондът придоби от Сам Зел Equity Office Properties Trust за 39 млрд. долара, включително задълженията й бързо да препродаде сгради за над 28 млрд. долара, за да покрие плащанията по дълговете. Миналия октомври Blackstone купи веригата хотели Hilton.

С новия фонд „трябва да има атрактивни инвестиционни възможности за този капитал, предвид лошото състояние на пазара към момента“, се посочва в съобщението.

Новият фонд се казва Blackstone Real Estate Partners VI и чрез него компанията планира да навлезе на нови пазари и да се разшири глобално, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още