IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-добрите и най-лошите пазари на имоти в Европа

Основната причина за забавянето на европейските пазари не е ипотечната криза от САЩ, а повишенията на лихвите, пише Forbes

12:08 | 02.04.08 г.
Най-добрите и най-лошите пазари на имоти в Европа

Когато американският пазар на недвижими имоти кихне, този в Европа хваща настинка, пише списание Forbes. Макар и някои от пазарите на Стария континент да отчитат ръст, последните данни за цените на жилищата сочат, че както в САЩ, така и в Европа нещата се забавят.

Големият губещ в класацията на списанието за най-добрите и най-лошите пазари на имоти в Европа е Ирландия. Пазарът там стана една от първите и най-пострадалите жертви на глобалното икономическо забавяне. За 2007 г. цените в страната падат със 7%, след като са нараснали с 12% година по-рано, според данните на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS). Това е сериозно забавяне за икономиката, която доскоро се считаше за детето-чудо на еврозоната.

Испания също е сериозно засегната. Само преди година пазарът на жилища там беше нагорещен до червено, подкрепен от търсенето от страна на чужденци. През 2007 г. обаче ръстът на цените се забавя до 3% от 9% година по-рано.

В Гърция и Естония пък цените на жилищата губят по 0,5% през миналата година.

Пазарът на жилища в Полша обаче се справя по-добре. Страната е начело в проучването на RICS на 21 водещи икономики в Европа с ръст на цените от 28% за 2007. Следват я Кипър и Исландия, където годишната инфлация на жилищата се ускорява миналата година до 15% от съответно 7,6% и 9%. Сред печелившите се нареждат още Норвегия и Швеция (с годишен ръст от по 10%).

Виновни са лихвите
Тези повишения са аномалии – повечето жилищни пазари в Европа или се забавят или падат през 2007 г. Основният виновник за миналогодишното забавяне не е кризата с високорисковите ипотеки в САЩ и последвалата глобална кредитна криза, а повишаващите се лихвени нива на Европейската централна банка.

Освен това не очаквайте стабилизиране скоро, предупреждава списанието. За разлика от Федералния резерв ЕЦБ не обича да намалява лихвите за заеми, което означава, че ефектите на кредитната криза ще продължават да се усещат.

Това не е добра новина за големите пазари на континента като Германия. Въпреки че икономиката на страната преживя малък икономически ренесанс през последните няколко години, жилищният пазар не успя да я настигне. Не помага и фактът, че Германия има един от най-големите пазари за наем на жилища в света – около 58% от домакинствата й живеят под наем, според данни на Global Property Guide.

Същевременно забавянето на френската икономика също засяга пазара на жилища в страната, като подобно „затишие“ се наблюдава във Великобритания, Белгия и Холандия.

„Дали бъдещето изглежда по-добро? Още е твърде рано да се каже", казва Лиъм Бейли от базираната в Лондон Knight Frank.

Според него ключови горещи пазари на Острова са централните лондонски райони Кенсингтън и Челси. Но дори в пазарът в британската столица, където се намират някои от най-скъпите имоти в света, се забавя. Към средата на 2007 тримесечното поскъпване на първокачествените имоти в най-желаните дестинации в Лондон е било около 8% - сега е около 2,5%, сочат данните на Knight Frank.

Има страни като България и Латвия, които не попадат в списъка. Причината за това е, че от RICS не са успели да се сдобият с нужните данни от държавната статистика или жилищни асоциации, коментира Forbes. Откъслечна информация обаче сочи, че дори и тези страни, които отчетоха феноменален ръст, също губят от блясъка си.

„Имаше пик на балтийските пазари, но той свърши. Не очаквайте отново ръст от 40% или 50% там“, казва Гарет Уилямс от Knight Frank. Пазарът на ипотеки в Латвия (общата стойност на дължимите ипотечни заеми) се е увеличил с 86,5% през 2006 г., сочи проучване на Европейската ипотечна федерация. В България нарастването за същия период е 73,5%, а в Естония – 63,4%. Но дори и тези стойности са спад спрямо ръста от 97,2%, който Латвия и България отчитат през 2005 г.

Кой инвестира в тези пазари? „Ирландците участват активно в трансгранични инвестиции. Германците също купуват в страни като България. Освен това, много имоти се купуват от руснаци“, казва Уилямс.

Това са някои от горещите пазари на първокачествени имоти, които се считат за безопасни инвестиции. Сред тях попадат още Лондон, Монако, областта Дордон във Франция и крайбрежия като Лазурния бряг или Коста Смералда в Северна Сардиния.

Има и друга причина пазарите на луксозни имоти в Европа да преодолеят кредитната криза. Купувачите на жилища за милиони обикновено не разчитат на ипотеки, което означава, че за тях нямат значение решенията на ЕЦБ.

Но за Европа като цяло, включително страните извън ЕС като Швейцария и Исландия, жилищните пазари зависят от пъстрото икономическо бъдеще на региона. А то в момента е в несигурен етап, заключва Forbes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още