IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на жилища в Ню Йорк се забавя заради съкращенията на Уолстрийт

За последните 9 месеца финансовите компании са съкратили 34 хил. работни места

12:11 | 31.03.08 г.
Пазарът на жилища в Ню Йорк се забавя заради съкращенията на Уолстрийт

Пазарът на жилища в Ню Йорк показва първи признаци на спад заради най-голямото съкращаване на работни места в щатските банки и компании за ценни книжа от седем години насам, пише Bloomberg. 

Продажбите на апартаменти в Манхатън намаляват през януари и февруари спрямо година по-рано, а на пазара излизат нови имоти с най-бързи темпове от 2000 г., сочат данни на базираната в Ню Йорк компания за оценяване на имоти Miller Samuel Inc. Сделките намаляват с 6,4 на сто до 3250, а броят на офертите за продажба на апартаменти и градски къщи към края на миналия месец нараства до 6225, което е с 15% повече от началото на годината.

Намаляващите продажби сочат, че най-скъпият градски пазар на имоти в страната може да поддаде тази година покрай съкращенията на Уолстрийт, казва в интервю президентът на Miller Samuel Джонатан Милър. За последните девет месеца финансовите компании са съкратили 34 хил. работни места, като се очакват още след придобиването на Bear Stearns.

„Това е много притеснително, защото докато делът на съкратените работни места е относително малък, ефектът върху доходите е голям. Бонусите и заплатите на Уолстрийт подкрепят пазара на жилища в Манхатън“, коментира Мариса Ди Натале, старши икономист в Economy.com на Moody's.

За последните 10 години цените на апартаментите в Манхатън са нараснали над три пъти заради увеличаване на заетостта и населението и намаляване на престъпността. Последният път, когато цените отчитат тримесечен спад на годишна база, е началото на 2002 г., след терористичните актове от 11 септември. Последният годишен спад е от 1995 г, когато Федералният резерв увеличава лихвените нива седем пъти в рамките на година.

Планираното от JPMorgan Chase & Co. купуване на Bear Stearns, някога петата по големина инвестиционна банка в САЩ, плаши продавачи и купувачи, казва Грегъри Нейм, старши икономист от Terra Holdings. „Степента на несигурност е безпрецедентна, поне откакто аз следя пазара“, казва той.

За Bear Stearns, базирана в Ню Йорк, работят около 14 хил. души в целия свят. За 2007 г. компанията е изплатила 2 млрд. долара под формата на бонуси.

Засега все пак цените на имотите продължават да растат. За първите два месеца на годината те са се повишили с близо 14% до медианна цена от 850 хил. долара, казва Хейм. Данните за първото тримесечие на Miller, Terra Holdings и Corcoran ще излязат тази седмица.

В национален мащаб за 2007 г. базираната в Чикаго Национална асоциация на брокерите на имоти (NAR) отчита първия годишен спад на медианните цени на жилища в САЩ от Голямата депресия насам.

Пазарът се променя за категорията, която брокерът Джон Бъргър от Brown Harris Stevens нарича „среден лукс“ - апартаменти на цена между 3 млн. и 7 млн. долара. „През 2006 и 2007 продавачите гледаха стойността на продажбите за последните 12 месеца и определяха цена на апартаментите си с 10% повече. Днес сядат с брокера си и питат: „Мислиш ли, че можем да вземем това, което са вземали през 2006?“, казва Бъргър.

Според данните на Miller броят финализирани сделки в Манхатън е паднал с 6,4%, а според Хейм от Terra понижението е около 4%. Нийл Байндър, създател на Bellmarc Cos., казва, че договорите, подписани в неговата компания през януари и февруари, намаляват с 20%.

Заетите във финансовия сектор движат пазара в Манхатън, като медианната цена на апартаментите като цяло следва движението на бонусите на Уолстрийт от 1997 г. насам, смятат от Miller.

Бъдещото нарастване на пазара на имоти е застрашено през следващите две години, защото Уолстрийт може да съкрати още 25 хил. работни места до 2010 г., сочат изчисления на Ди Натале.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още