IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 20 хил. евро годишно излиза работното място в Уест Енд в Лондон

С най-голямо работно пространство разполагат в САЩ и Канада - 22 кв. м, в Централна Европа то е 12 кв. м, а в Западна Европа и Азия - 15 кв. м

12:17 | 28.03.08 г.
Над 20 хил. евро годишно излиза работното място в Уест Енд в Лондон

Да развиваш бизнес в офис в лондонския Уест Енд не е евтино, пише Europe-RE. Според проучване на консултантската компания DTZ не само че наемните нива в тази част на Лондон са най-високи в света (2200 евро/кв.м/годишно), но и разходите за наем и ползване на работно място са най-високи. В Уест Енд те достигат 20 314 евро годишно, като в тях не е включена заплатата на служителите.

Фактът, че Лондон остава най-скъпото място за офис в света, се подкрепя от Ситито, което заема трета позиция с годишни разходи за работно място в размер на 13 478 евро.

Хонконг успява да се намести между двете лондонски дестинации с разходи от 17 954 евро за работно място за година.

Работодателите в Париж пък трябва да имат предвид, че разходите им за работно място възлизат на 13 318 евро, а тези в Токио трябва да отделят по 12 015 евро за служител.

„Спрямо тези градове, Прага е несравнимо по-евтина. Пространството, което се отделя за един служител, е сравнимо с тези във Великобритания, но най-високият годишен наем, включително такси за обслужване, е малко под 300 евро годишно в центъра на града. Това прави грубо около 3400 евро на работно място годишно“, коментира Вацлав Буек от DTZ Прага. В класацията за миналата година чешката столица се нарежда на 108-мо място.

В Прага и Лондон, както и в Хонконг и Индия, в рамките на годината се наблюдава значителен ръст на разходите, посочват от DTZ в обобщението си на доклада Global Office Occupancy Costs Survey 2008, който сравнява данни от 2007 г.

Проучването разглежда данни от 137 бизнес района в 49 държави. В анализа се откроява интересно сравнение: докато сред десетте града с най-високи наеми са локации като Мумбай и Дубай, сред тези с най-големи разходи за работно място се големите градове от Западна Европа. Това се дължи предимно на много по-високите разходи за обслужване, цени на енергията и други. Роля има и поскъпващото евро спрямо долара.

По-голямата част от ключовите пазари отчитат ръст на наемните нива за миналата година, което породи значително спекулативно строителство. Някои проекти в процес на изграждане в момента изглежда ще закъснеят или ще бъдат отложени в близко бъдеще заради затегнатите условия по кредитирането в резултат на ипотечната криза в САЩ.

В много случаи ще има усилия да се намалят разходите за наем или да се оптимизира ползването на пространството. Като цяло щатската криза засега оказва слаб ефект върху по-широкото търсене на бизнес площи.

Офис пространството, което се отделя за един служител, има значително влияние върху процеса на калкулиране на разходите. С най-голямо работно пространство разполагат в Щатите и Канада - 21,7 квадратни метра. От друга страна, в Централна Европа то е само 11,9 кв. м, а в Западна Европа и Азия - 14,9 кв. м.

„Например в Прага работната площ на човек е около 12 кв. м“, пояснява Буек. Все пак тази цифра варира значително в зависимост от типа компания от 10 до 20 кв. м.

Текущата тенденция е на постоянно нарастване на разходите в повечето големи градове в света. В рамките на една година то е най-голямо в Москва (95%), Сингапур (93%) и Дубай (74%).

От друга страна, намаление се регистрира в Лисабон (-24%), Талахаси във Флорида (-22%) и Атланта (-20%). Икономическото охлаждане е зад спада на разходите във всички американски офис локации, с изключение на Силициевата долина в Калифорния (увеличение от 53%).

77% от включените в проучването локации ще отчетат ръст на разходите през 2008, прогнозират авторите му. В Централна и Източна Европа очакваният ръст е 75%. Разходите във всички локации в Азиатско-тихоокеанския регион пък се очаква да се увеличат (97%) през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още