IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Просрочените ипотеки - новият хит в инвестиционния сегмент

Експерти очакват обемът на банковите просрочени облигации в САЩ да нарасне значително през следващите две до три години

11:23 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Просрочените ипотеки - новият хит в инвестиционния сегмент

Компанията за инвестиционен мениджмънт BlackRock, в партньорство с хедж фонда Highfields Capital Management и бивши представители на висшия мениджмънт на американската кредитна институция Countrywide, смятат да създадат инвестиционна компания, която ще изкупува просрочени жилищни ипотеки, пише Financial Times.

Компанията, която ще се казва Private National Mortgage Acceptance Company, или PennyMac, е само една от редицата фондове и компании, които целят да спечелят от кризата на американския жилищен пазар.

В нейния управленски състав освен бивши директори от Countrywide ще има и такива от ипотечния отдел на Morgan Stanley.

Countrywide, която през януари се съгласи да бъде купена от Bank of America, е най-голямата компания в областта на ипотечното кредитиране в САЩ. Нейната агресивна политика по продажбите предизвика гнева на регулаторните органи и различни организации за защита на потребителите, които твърдят, че тя е допринесла за ипотечната криза и срива на пазара.

Базираната в Калифорния PennyMac ще привлича капитал сред частни инвеститори за покупката на просрочени ипотеки от банки на преференциални цени.

Компанията ще инвестира в т. нар. “whole loans” - ипотеки, които не са секюритизирани или структурирани под формата на обезпечени с ипотеки ценни книжа.

По думите на Джонатан Джейкъбсън, един от основателите на Highfields Capital Management, фокусът на пазара досега е бил върху отписването на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, но загубите от кредитите от типа “whole loans” тепърва са започнали да се проявяват.

"Очакваме обемът на банковите просрочени облигации да нарасне значително през следващите две до три години", заявява той.

PennyMac ще работи съвместно с кредитополучателите за преструктуриране на тези заеми и тяхната продажба като редовно обслужвани облигации, с печалба, казва бившият президент на Countrywide и изпълнителен директор на новата компания Станфорд Кърланд.

Рискът за инвеститорите на PennyMac се изразява в евентуалното затруднение при преструктурирането на заемите или липса на купувачи при тяхната продажба.

"Някои от нашите инвестиционни стратегии ще донесат добавена стойност в много кратки срокове, но други ще изискват доста дълъг период", казва Кърланд.

Той коментира, че компанията цели да привлече инвеститори, склонни да чакат между пет и седем години за възвръщаемост, или това, което той нарича "търпелив капитал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още