IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей планира да изгради жилищни комплекси в София за 73 млн. лв.

Към края на 2007 г. дръжеството е продало едва 17% от апартаментите от ваканционното селище „Св. Иван Рилски“ в Банско

15:44 | 25.03.08 г.
ФеърПлей планира да изгради жилищни комплекси в София за 73 млн. лв.

През 2009 г. ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ планира да стартира изграждане на жилищни комплекси в югоизточната част на София до околовръстния път на обща стойност 72-73 млн. лв., стана ясно днес на пресконференция, организирана от дружеството със специална инвестиционна цел.

За целта през настоящата година ще бъдат закупени парцели в тази част на София с площ между 50-70 хил. кв. м. Очакваната пазарна цена на жилищните площи там е 1000-1200 евро кв. м.

От втория етап на на проекта на ФеърПлей в Созопол – Санта Марина, има продадени апартаменти при средна цена 1500 евро кв. м, а от третия етап продажбите са започнали на цени 1500-2300 евро на квадратен метър, заяви изпълнителният директор на компанията Маню Моравенов.

От началото на 2008 г. до момента дружеството е реализирало от продажба на апартаменти от проектите си в Созопол и Банско печалба на стойност над 6 млн. лв.

От презентацията на Моравенов стана ясно, че към края на 2007 г. от ваканционното селище „Св. Иван Рилски“ в Банско са продадени едва 17% от апартаментите. На въпрос на Investor.bg на какво се дължи това, Моравенов отговори, че факторите са два: от една страна „проблемите с инфраструктурата в Банско“, а от друга „ситуацията“ в курорта в момента, свързана с презастрояването и падащите цени. Продадените апартаменти в Банско са със марж на печалбата от 70%.

„Обмисляме различни стратегии, включително и продажба на едро“, заяви Моравенов в отговор на въпрос за бъдещето на проекта на ФеърПлей в Банско и добави, че не се предвижда сваляне на продажната цена на апартаментите там.

Фондът планира инвестиции на стойност 73,6 млн. лв. през 2008 г. За придобиването на нови парцели се предвижда да бъдат изразходвани 42% от общите капиталовложения, или 30,650 млн. лв., а останалите 58% ще бъдат насочени към строителство.

Финансирането на инвестиционната програма ще се извърши предимно чрез банкови заеми и в по-малка степен със собствени средства. По думите на Моравенов през настоящата година не се планира ново увеличение на капитала.

Като цяло към 2011 година инвестираните средства от ФеърПлей ще възлязат на около 430 млн. лв.

На проведеното днес Общо събрание на акционерите е гласувано 8 млн. лв. от печалбата на дружеството за миналата година да бъдат разпределени под формата на дивидент.

Днес акциите на ФеърПлей добавиха 0,48% до 2,1 лева, като по позицията минаха 500 лота.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още