IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона планира да инвестира 43 млн. лева в Община Лом

Компанията ще започне изграждането на фабрика за пелети, както и отоплителна централа за нуждите на Лом

10:01 | 25.03.08 г.
Енемона планира да инвестира 43 млн. лева в Община Лом

През 2008-2009 г. Енемона АД планира инвестиции на територията на Община Лом в размер на 43 млн. лева, съобщиха от дружеството. 

Компанията ще започне изграждането на фабрика за пелети, както и отоплителна централа за нуждите на Лом. Очаква се и двете предприятия да влязат в експлоатация до отоплителния сезон още през тази година, като общата инвестиция за двата проекта възлиза на 10 млн. лева.
 
Енемона планира и изграждането на логистичен център и бизнес парк на стойност 23 млн. лева. За целта през 2007 г. компанията придоби 150 декара индустриална площ със значимо стратегическо разположение. Имотът граничи с пристанище Лом – обхваща терени с достъп до река Дунав, и е в непосредствено съседство с източните кейове в лимана на пристанището. Въпреки силния интерес към тези терени от страна на български и чужди компании, Енемона има намерение да бъде изчакан конкурса за концесионер на пристанището. Според експерти разширението на порт Лом е възможно основно върху притежаваните от компанията терени.
 
През 2007 г. Енемона придоби 25 хил. декара земеделска земя и 500 декара индустриални терени на територията на Община Лом. Придобитите терени компанията възнамерява да експлоатира за производство на енергийни култури, както и за изграждането на минен комплекс и ТЕЦ с мощност 400 мегавата по проекта за оползотворяване на находището на лигнитни въглища в района. В последните проекти компанията вече е инвестирала около 10 млн. лева.
 
До момента акциите на Енемона се търгуват на цени между 17,5 и 17,8 лв. при прехвърлени 3 310 лота.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още