IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надежда за фондовете за бизнес имоти по света

Изтеглянията на инвестициите са на стойност 15,6 млрд. евро между май и декември, но са се забавили до 448 млн. долара от началото на 2008

12:49 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Надежда за фондовете за бизнес имоти по света
С тенденцията за позитивен тренд на инвестиционните постъпления след месеци на масови изтегляния признаците на живот започват да се завръщат на застиналия сектор на инвестиционните фондове за бизнес имоти, пише Financial Times.

Инвестиционните фондове за имоти в Европа, САЩ и Азия са привлекли инвестиции на стойност 893 млн. долара за последните четири седмици, сочат данни на компанията за проучвания върху сектора на фондовете EPFR Global.

Изтеглянията на инвестициите, които са били на стойност 15,6 млрд. евро между май и декември, са се забавили до 448 млн. долара от началото на годината.

Искрица надежда забелязаха и фонд мениджърите на инвестиционния пазар във Великобритания, който отбеляза рязък спад миналата година, пише изданието.

За признаци за позитивна промяна говорят и от New Star Asset Management, който пострада тежко от експозицията си в имоти и излезе с предупреждение за очакваната си печалба след слабо представяне на някои от фондовете на групата през януари.

"Нетните изтегляния, на които станахме свидетели в края на миналата година, значително се успокоиха и намаляха, а инвестициите се увеличават", казва Маркус Пиърс, директор в компанията.

По думите на Марк Скинър, директор Маркетинг и Продажби в компанията, изтеглянията са се забавили до 2 млн. паунда на ден през януари и февруари спрямо 5 млн. паунда през декември. Той добавя, че понастоящем те са дори още по-ниски - от порядъка на стотици хиляди паунда на ден.

"Все още има много купувачи, които виждат стойност в сектора", коментира Скинър.

По данни на Британската асоциация за инвестиционен мениджмънт изтеглянията от британските фондове за имоти значително са се забавили между ноември и януари.

От Norwich Union, който управлява Norwich Property Trust, фонд от отворен тип с капитал от 2,6 млн. паунда, също казват, че са "много по-оптимистични за сектора отколкото преди три или четири месеца."

"Ситуацията е стабилна и изтеглянията са на нива от около една двадесета част от тези през декември", казва говорител на фонда, според когото намалява опасността фондът да трябва да замрази инвестициите и да забрани изтеглянията.

Към февруари цените на бизнес имотите във Великобритания са на нива 14,7% под върха, който достигнаха през юни, сочат данни на Investment Property Databank Index, а понижените оценки са започнали да изкушават инвеститорите.

Според прогнозите на директора на отдел Анализи и проучвания в Legal & General Property възстановяването на сектора се очаква да бъде през втората половина на годината.

Въпреки това някои са все още предпазливи в оценките си като един фонд мениджър предупреждава, че все още е нужно да се "следят ефектите от Bear Stearns върху дела на незаетите бизнес площи."

Инвестициите във фондовете на Континентална Европа са по-стабилни и инвеститорите не са се втурнали да се изтеглят както във Великобритания. "Хората са по-сигурни за инвестициите си и не сме видели значителни изтегляния", казва Бен Стърлинг, директор Европейски имоти в британската компания за инвестиционен мениджмънт Morley.

Според компанията за проучвания в областта на инвестиционните фондове Lipper Feri стойността на изтеглянията от фондовете от отворен тип в Европа се е понижила до 291 млн. евро през януари от 1,4 млрд. евро през декември.

Възможностите са станали причина и за създаването на редица нови фондове от групи като Stenham, Apollo, GPT Halverton, Rockspring и Orchard Street Investment Management.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още