IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продавачите на жилища в Англия да „поумнеят“, съветва сайт за имоти

Според Rightmove продавачите трябва да определят цени под тези на конкуренцията, за да привлекат повече интерес сега и да избегнат по-голям спад на цените по-късно тази година

09:50 | 24.03.08 г.
Продавачите на жилища в Англия да „поумнеят“, съветва сайт за имоти

Британците, които искат да продадат жилищата си, трябва да „поумнеят“ и да дадат по-реалистична оценка на имота си, преди да загубят повече, когато стойностите на жилищните имоти паднат по-късно тази година, казват от британския сайт Rightmove Plc.

Средната офертна цена за жилища в страната е нараснала с 0,8% през март до 239 655 паунда (475 хил. долара), а в Лондон повишението е 1,3 на сто, сочат данните на най-посещавания британски сайт за имоти, цитирани от Bloomberg.

Според Rightmove пропастта между това, което продавачите искат и купувачите могат да си позволят, става все по-широка, защото е по-трудно да се осигури ипотека. Дори ако цените на имотите отслабнат тази година, купувачите трудно ще успяват да си позволят покупката на жилище, каза миналата седмица Кейт Баркър от централната банка на страната.

Продавачите би трябвало да определят цени под тези на конкуренцията, за да привлекат повече интерес сега и да избегнат по-голям спад на цените по-късно тази година“, казва Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove.

Ако продавачите са в състояние да определят цените по-реалистично и същевременно кредиторите да нормализират критериите за отпускане на заеми, бихме могли да станем свидетели на по-бързо хармонизиране на очакванията на продавачите и възможностите на купувачите.“

Докато офертните цени са с по-малко от 1 процент под рекордния си връх от 241 642 паунда, постигнат през октомври миналата година, продажбите са намалели с около 10 на сто спрямо същия период. В Лондон средните офертни цени са с 1,3% по-ниски от рекорда през ноември от 412 731 паунда.

Но годишна база цените нарастват с 5% спрямо годишен ръст 5,8% за февруари, сочат данните.

От Rightmove също призовават правителството, централната банка и кредиторите да предприемат „спешни координирани мерки за улесняване на ипотечната ликвидност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още