IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страхове за сектора на имотите обхващат Европа

Шефове на компании за имоти прогнозират спад на капиталовите стойности и на възвръщаемостта

14:20 | 21.03.08 г.
Страхове за сектора на имотите обхващат Европа
Пазарите на имоти в континентална Европа ще бъдат следващите, които ще почувстват охлаждане след проблемите в САЩ и Великобритания, смятат шефове на компании от сектора, които изразиха мненията си по време на конференцията Mipim в Кан миналата седмица, пише Financial News.

Делегатите споделят, че са се надявали, че кредитната криза, която тръгна от Щатите и стигна до Острова, ще утихне, преди да прекоси Ламанша. Те обаче предупреждават, че останалата част от Европа също ще бъде засегната.

„Това е катастрофа с бавна скорост, а не голям сблъсък“, казва Рик Луис, главен инвестиционен директор на компанията за управление на инвестиции в имоти AEW Europe. „Първата стъпка е отричане, втората приемане и ние сме някъде между двете“, казва той.

„По това време миналата година пазарът на имоти беше набрал пълна инерция след пет години фантастични показатели. Пазарът беше наводнен от капитал и изчислихме, че има по 5 свободни евро, които се състезават за всяко 1 евро, инвестирано в имоти. Днешната посткризисна среда тества доверието на инвеститорите в сектора“, коментира Найджъл Робъртс, директор на отдел проучване в Jones Lang LaSalle.

По думите му като цяло може да се очаква спад от около 10% на капиталовите стойности на недвижимите имоти тази година след резките спадове от последното тримесечие на 2007 г.

„Ще трябва да има още известно "подхлъзване" на цените в континентална Европа“, добавя Ян Рейд, главен изпълнителен директор на Protego.

Миналата седмица от Aberdeen Property Investors прогнозираха спад на възвръщаемостта от европейски имоти спрямо 2007 г. От компанията очакват възвръщаемост от 1,9% от европейски имоти тази година в резултат на намаляващите капиталови стойности.

Общата възвръщаемост за 2007 г. е около 3,7% спрямо рекордните 13,3%, отчетени за предходната година.

Според Aberdeen през 2008 г. Норвегия и Финландия ще донесат най-добра възвръщаемост.

„Вярваме, че бъдещото развитие все повече ще зависи от фундаментите на пазара, отколкото от свиването на доходността. В бъдеще възвръщаемостта ще се стимулира от нарастването на наемните нива, като активното управление на активите ще играе все по-голяма роля в подобряването на показателите на инвестиционно ниво“, твърди Алесандро Бронда, директор инвестиционна стратегия в Aberdeen Property Investors.

Според доклад на Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers пък Москва и Истанбул може би ще бъдат по-успешен избор.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още