IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британска асоциация изключи агенция за имоти у нас, от агенцията отричат

От британската AIPP казват, че са изключили Bulgarian Dreams заради нарушение на доброволния професионален кодекс

10:26 | 20.03.08 г.
Британска асоциация изключи агенция за имоти у нас, от агенцията отричат
Агенцията за имоти в България Bulgarian Dreams е изключена от Асоциацията на международните професионалисти в имотите (Association of International Property Professionals - AIPP), твърдят от асоциацията, според която компанията е била в нарушение на доброволния професионален кодекс, съобщи ирландският Sunday Business Post.

От Bulgarian Dreams пък заявяват, че оплакване, получено от AIPP от един от клиентите на агенцията, е неоснователно и уточняват, че на практика те са напуснали организацията през втората седмица на януари.

AIPP и преди е изключвала свои членове в резултат на неплатен членски внос, но сегашното изключване заради нарушаване на доброволния професионален кодекс е прецедент“, се посочва в изявление на базираната в Лондон асоциация.

Според AIPP членовете на организацията се съгласяват да спазват кодекса, чиято същност е агентите да се държат професионално в отношенията си с потенциалните купувачи. Според организацията поведението на Bulgarian Dreams в това отношение не покрива всички сфери на действие, които би трябвало.

Пол Оуен, главен изпълнителен директор на AIPP, е казал на вестника, че трибуналът (който е взел решението за изключване) е притеснен, че от Bulgarian Dreams не са успели да предоставят достатъчно информация, за да им позволят да установят дали твърденията на клиентите са истина, или не.

Оплакванията са подадени предимно заради забавяне на предаването на имоти на клиент на Bulgarian Dreams“, казва Оуен. „Това очевидно е нещо, което е извън властта на компанията, но според трибунала тя има вина при липсата на информация и в някои случаи потенциална дезинформация, която се подава към клиентите от компанията“.

Робърт Дженкин, собственикът на Bulgarian Dreams, не е бил открит за коментар, но компанията е изпратила заявление до изданието, в което се посочва, че въпросното закъснение не е причинено от строителната компания.

Според Bulgarian Dreams оплакването е неоснователно. Bulgarian Dreams проведе няколко срещи с клиента“, се казва в изявлението. „AIPP е организация на доброволен принцип, като членският внос е над 3 хил. паунда годишно. Bulgarian Dreams се отказа от участие в AIPP през втората седмица на януари 2008, отчасти заради начина, по който AIPP решава спорове“.

Според агенцията решаването на спорове от страна на AIPP е непрактично, защото не се преценява предварително валидността на спора, като освен това разрешаването се плаща от членовете.

От AIPP отговарят, че членовете не плащат такса за дисциплинарно изслушване, макар и да дължат такса, ако се докаже, че са нарушили кодекса. Според асоциацията повечето оплаквания или отпадат, или се разрешават чрез посредничество.

Опитваме се, когато е възможно, да съберем заедно агенцията и клиентите, но за съжаление в случая клиентът не беше доволен от отговорите, които получи по време на посредническата среща и пожела случаят да бъде разрешен от трибунал“, обяснява Оуен.

Bulgarian Dreams се извиниха, че не могат да присъстват на срещата, което беше прието от AIPP, но не успяха да предоставят документация впоследствие, за за докажат, че спазили кодекса при поведението си по време на всички сделки с клиента. Бяха помолени да присъстват на още едно изслушване, за да представят своята страна на историята, но не го направиха. Затова трибуналът нямаше друг избор, освен да ги изключи от организацията.”

Относно оттеглянето на Bulgarian Dreams от асоциацията Оуен казва: „След като веднъж влезе в AIPP, която е доброволна организация, компанията не може да се откаже, докато има висящи оплаквания срещу нея.”

Срещу Bulgarian Dreams имаше оплаквания още през миналата година от страна на британци, закупили имоти в България, които твърдяха, че не получават точно това, за което са платили.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още