IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват ЦИЕ да движи пазара на търговски центрове през 2008 г.

След развитието на рекордните 6 млн. кв. м площи в търговски центрове през 2007, сега само Русия има проекти в процес на развитие за повече от 6 млн. кв. м за следващите 2 години

12:05 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват ЦИЕ да движи пазара на търговски центрове през 2008 г.

Европейският пазар на търговски центрове се очаква да отбележи поредна година на силен ръст, като подобни са прогнозите за неговото развитие и през 2009 г., а Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще имат водеща роля в този процес, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

След развитието на рекордните 6 млн. кв. м площи в търговски центрове през 2007 г., сега само Русия има проекти в процес на развитие за повече от 6 млн. кв. м за следващите две години.

Италия, Турция и Полша имат проекти за около 2 млн. кв. м. Дори и по-развитите пазари като Великобритания и Германия имат проекти за над 1,5 млн. кв. м, следвани от бързо развиващия се пазар на Украйна с над 1 млн. кв. м в процес на изграждане.

Пазарът в Русия все още се движи от голямото търсене в Москва и Санкт Петербург, където поради търсенето от страна на новите търговци на дребно делът на свободните площи е под 1%, сочи докладът.

Бумът, който се наблюдава на пазара в Турция, също се очаква да продължи. Дори с новите 70 търговски центъра, които са запланувани за 2008 и 2009 г., пазарът е все още под средното ниво за Европа по отношение наличност на площи на глава от населението.

Най-динамичният пазар в Европа е този в Полша, който е отчел ръст от 17% през 2007 г. Там също се очаква да бъдат изградени около 70 търговски центъра през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още