IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна порция лоши новини за жилищния пазар във Великобритания

За последните три месеца едва 4% от оценителите на имоти регистрират ръст на цените, докато според 57 на сто има спад

13:56 | 11.03.08 г.
Поредна порция лоши новини за жилищния пазар във Великобритания
Нараства делът на британските оценители на имоти, които отчитат спад на цените на жилища на Острова, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Ройтерс.

За последните три месеца едва 4% от оценителите регистрират ръст на цените, докато според 57 на сто има спад, което представлява нетен баланс от минус 53 процента.

Коригиран спрямо сезонните колебания нетният баланс е минус 64,1 процента, най-слабите данни за жилищния пазар в регистрите на RICS от юни 1990 г., когато започна продължилият половин десетилетие спад на цените на жилищата. Януарската стойност беше минус 54,8 процента.

Обемът непродадени имоти в регистрите на оценителите се натрупва с най-бърз темп от близо 20 години, което предполага, че цените ще продължат движението си надолу.

Всеки от оценителите има средно по 92 жилища в своя регистър – най-високо ниво от октомври 1998 г. Същевременно те отчитат средно по едва 24,4 продажби за тримесечния период, коригирано спрямо сезонни фактори.

Обемът непродадени имоти нараства рязко с над 8,5%, което е пето поредно месечно повишение от над 8 на сто. Така за последните 12 месеца непродадените жилища са се увеличили с с 48,6 процента, най-рязкото покачване от 1989 г.

За последните 10 години цените на британските жилища се утроиха, но през изминалата година пазарът се забави, като много купувачи не могат да си позволят покупката на собствен дом, а кредиторите затегнаха изискванията за отпускане на ипотеки.

Макар и цените вече да отчитат месечни спадове, Великобритания още не регистрирала годишно понижение като кризата, която удари САЩ, коментира Ройтерс. Миналата седмица министърът на финансите Алистър Дарлинг заяви, че пазарът на жилища се забавя, но остава „силен в основата си“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още