IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът BLD купи терен за 1,7 млн. евро до София

Целта на фонда е да комасира парцел от 60 хил. кв. м, върху който да изгради жилищен комплекс

10:10 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът BLD купи терен за 1,7 млн. евро до София

Регистрираният на Лондонската борса инвестиционен фонд BLD съобщи, че е купил терен „в близост до София“ за 1,7 млн. евро. Парцелът, чието точно местоположение засега не се уточнява, е с големина 38 146 кв. м.

Това е първата от няколко сделки със съседни парцели, които компанията смята да осъществи. Целта й е да комасира голям парцел от 60 хил. кв. м в района, който по нейна информация има добър потенциал за развитие.

Върху оформения по-голям терен BLD възнамерява да изгради жилищен комплекс.

От компанията очакват комплексът да е привлекателен за софиянци предвид „тенденцията за релокация от центъра към покрайнините“ на града, които могат да предоставят по-добър стандарт на живот.

Покупката е част от стратегията на фонда за диверсификация на портфолиото й с жилищни проекти.

Сделката ще бъде финансирана чрез собствени средства на компанията.

Наред с тези инвестиции тя планира и покупката на проект за бизнес имот в София.

Ако тези сделки бъдат осъществени, компанията ще е инвестирала или разпределила за инвестиция 100% от капитала си близо 12 месеца, след като набра допълнителни 15 млн. паунда миналата година.

BLD обяви загуба преди данъци в размер на 187 хил. паунда за 2007 г. в сравнение със загуба от 1,03 млн. паунда за предходната година. Актуализираната нетна стойност на активите й нарасна с 26% до 130 пенса на акция.

Компанията има портфолио от девет проекта, които включват ваканционни комплекси в различни морски и зимни курорти, както и бизнес сгради в София.

Очакваната стойност на завършените проекти е 241 млн. евро.

От BLD очакват цените на имотите в България да се увеличат с 15% тази година в сравнение с близо 29% за миналата. Най-добре се развива пазарът на имоти в София и Варна, смятат от компанията.

От фонда казват, че търсенето на втори дом от страна на купувачи от Русия и Близкия изток е компенсирало намаляващия интерес от британци и ирландци.

За да представи проектите си на тези пазари фондът е участвал в различни изложения в Москва, Дубай, Дания и Букурещ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още