IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup консолидира ипотечния си бизнес, ще ограничава кредитирането

Банката се надява да спести 200 млн. долара в рамките на година от обединяването на различните си подразделения за кредитиране

12:16 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup консолидира ипотечния си бизнес, ще ограничава кредитирането
Най-голямата по активи банка в САЩ – Citigroup, обяви, че ще обедини различните си подразделения за ипотечно кредитиране, което ще доведе до икономии в размер на 200 млн. долара в рамките на следващите 12 месеца, предава AFP. Засега в плановете на банката не влиза преструктурирането на подразделението CitiFinancial, което се занимава с клиенти с лоша кредитна история.

Банката планира също да ограничи активите си в жилищни ипотеки и инструменти, обезпечени с недвижими имоти, с около 20 на сто, или 45 млрд. долара през настоящата година. Основният начин да бъде осъществена тази стъпка е като бъде ограничено отпускането на кредити и отварянето на нови позиции, смята президентът на CitiMortgage Бил Бекман в интервю, цитирано от Bloomberg. Стойността на активите от този вид ще бъде ограничена освен чрез намалено отпускане на нови заеми и на база погасяване на настоящите задължения от страна на кредитополучателите.

Citigroup възнамерява да свие предлагането на финансиране заради трудностите на финансовите пазари, които доведоха до нежелание на инвеститорите да влагат средства дори в гарантирани от правителството ипотечни облигации. Тази ситуация вече принуди някои кредитори, сред които Wells Fargo и Countrywide Financial, да преустановят ипотечното кредитиране, увеличавайки значително лихвите по новите заеми.

До момента кризата донесе големи щети на Citigroup, които отчетоха рекордна загуба от 9,8 млрд. долара за последното тримесечие на 2007 г., което пък принуди институцията спешно да търси начини за привличане на капитал. Citigroup вече пласира конвертируеми облигации на стойност над 20 млрд. долара, които бяха продадени на инвеститори от арабските държави и Сингапур.

За последните 12 месеца пазарната капитализация на банката е паднала с 58 на сто, а вчера книжата на Citigroup отстъпиха с нови 4,4 на сто (98 цента) до 21,17 долара за един брой.

По-рано днес стана ясно, че американската банка Merill Lynch ще прибегне до съкращаването на 650 служители в едно от своите подразделения за ипотечно кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още