IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Merrill Lynch закрива част от ипотечния си бизнес

Банката закрива едно от подразделенията си, друго ще бъде обявено за продажба

10:02 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Merrill Lynch закрива част от ипотечния си бизнес

Американската банка Merill Lynch ще прибегне до съкращаването на 650 служители в едно от своите подразделения за ипотечно кредитиране, съобщават от институцията. Плановете предвиждат да бъде прекратена дейността по отпускане на кредити от First Franklin Financial, което ще доведе до еднократна загуба в размер на 60 млн. долара.

По-голямата част от съкращенията в базираната в Сан Хосе, Калифорния First Franklin Financial ще бъдат направени в рамките на настоящия месец, като постовете си ще запазят едва 80 служители, които ще се занимават с вече отпуснатите кредити. В плановете на Merill влиза да бъде премахната още една част от ипотечния бизнес, като бъде обявено за продажба питсбъргското подразделение Home Loan Services, съобщава Bloomberg.

Merill Lynch придоби First Franklin през септември 2006 година за сумата от 1,3 млрд. долара. По този начин банката се сдоби с възможности за обезпечаване на облигации с ипотеки, но изострянето на кризата в САЩ и сривът в пазара на жилищата доведоха до значителни загуби от подобен род бизнес.

До момента загубите от ипотечната криза за Merill Lynch са довели до отрицателен финансов резултат за 2007 година в размер на 7,8 млрд. долара. Това е най-голямата загуба в 94-годишната история на институцията. Банката е втора по пазарна капитализация на американския пазар, макар че новините от последните дни доведоха до спад в курса на акциите с 3,46 долара (7,01 на сто) до 45,86 долара в последната борсова сесия в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още