IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Independent: „Умните пари“ напускат източния блок

България все още се счита за „приличен залог“ в дългосрочен план, но намалява ентусиазмът за ваканционни имоти по Черноморието и в ски курортите

11:57 | 06.03.08 г.
Independent: „Умните пари“ напускат източния блок

Лош вятър, който идва от балтийските страни, охлади повечето пазари на имоти в бившия комунистически блок, пише британският Independent.

Изглежда окончателно свършиха дните, когато самолети на нискотарифни авиокомпании изсипваха десетки британски ловци на имоти в живописни градове като Рига, Краков и Будапеща, които скоро се връщаха вкъщи с нотариални актове за евтини апартаменти в багажа си, пише в статията.

Балтийските държави преживяват рязко забавяне на цените на имотите и на броя сделки от страна на чужденци след бум на пазара, който доведе до удвояване на цените на апартаментите в някои части на латвийската столица Рига и и естонската Талин между 2000 и 2007 г.

Балтийският балон се спука заради опитите на правителствата да овладеят голямата инфлация чрез увеличаване на лихвените проценти и затрудняване на потенциалните купувачи да получат ипотеки – същите фактори, които укротиха пазара на имоти в Полша през втората половина на миналата година, коментира изданието.

В началото на 2007 г. цените в Полша нараснаха с над една четвърт, но сега „пълзят“ заради хилядите новопостроени апартаменти, които наводниха пазара, се казва още в статията.

Междувременно унгарските имоти вече не са особено евтини. Много чуждестранни купувачи, които направиха бързи печалби в Будапеща преди и непосредствено след като ЕС се разшири към Източна Европа през 2004 г., вече пренасочиха парите си към съседна Румъния. Цените на земята и имотите там все още се повишават относително бързо на фона на разрастващата се кредитна криза, ниските заплати започват да растат и все повече хора се местят в големите градове в търсене на работа.

България все още се счита за „приличен залог“ в дългосрочен план, но ентусиазмът за ваканционни имоти по Черноморието и в ски курорти като Банско намалява, защото разочаровани чужденци се жалват от некачествено строителство и проблеми при намирането на наематели и купувачи за имотите си, завършва вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още