IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Домовете на милиардерите

Бъфет още живее в къща, която е закупил през 1958; малко са другите богаташи обаче, които живеят в скромни жилища

11:09 | 06.03.08 г.
Домът на Уорън Бъфет. Снимка: money-moguls.com
Домът на Уорън Бъфет. Снимка: money-moguls.com
Най-богатият човек на света живее в същата сива къща с пет спални и с площ около 550 кв. м, която е закупил през 1958 г. срещу 31 500 долара. Скромният дом на легендарния инвеститор Уорън Бъфет (77 г.) все още се намира в предградията на Омаха, Небраска, въпреки натрупаните от него 62 млрд. долара, с които измести Бил Гейтс от първото място в класацията на Forbes на най-богатите хора в света.

Според списанието, което предлага и поглед към жилищата на милиардерите от обновената си класация, този факт е в синхрон с инвестиционната философия на Бъфет. „Ако не се чувствате комфортно да притежавате нещо в продължение на 10 години, не го притежавайте и за 10 минути“, е заявил веднъж той пред репортери.

Малцина са милиардерите обаче, които живеят толкова пестеливо.

Всъщност за свръхбогатите „скромно жилище“ е относително понятие.

Така например основателят на Dell Майкъл Дел твърди, че живее семпло. През 1997 г. той си построява в Остин, Тексас, имение с обща площ над 3 хил. кв. метра. Местните го наричат „замъка“ заради високите му стени и строгите охранителни мерки. Разположен върху терен от 80 декара, имотът се намира съвсем близо до централата на Dell.

Мега имения

Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, отявлен привърженик на японската култура, е хвърлил около 100 млн. долара за построяването на композиция от дворец и вили в японски императорски стил в Уудсайд, Калифорния. И това не е всичко. През последните няколко години той е похарчил приблизително 200 млн. долара за покупката на бизнес и жилищни имоти около плажовете на Малибу.

През януари тази година израелският диамантен магнат Лев Левиев даде 65 млн. долара за екстравагантната къща Palladio в околностите на Лондон. Цената излиза близо два пъти повече от средната стойност за британската столица. Имотът има бронирана врата, басейн със златно покритие, кино и фризьорски салон.

Именно подобни модерни удобства и екстри вдигат цените на къщите на милиардерите.

Така в къщата на стоманения магнат Лакшми Митал в Лондон има (освен 12 спални) турска баня и гараж за 20 автомобила. През 2004 г. Митал дава 128 млн. долара за нея. Намира се в престижния квартал Кенсингтън до имота на султана на Бруней.

Гостите на Бил Гейтс в Медина, Вашингтон, пък имат избора да изкачат 84 стъпала или да използват асансьор, за да стигнат до партера на имението, което се намира на стръмен хълм и е с площ над 6100 кв. м. Сред по-забележителните екстри в комплекса са плувен басейн с подводна озвучителна система и трапезария за 24 души.

Някои милиардери живеят и работят на едно и също място.

Режисьорът на Star Wars Джордж Лукас властва в ранчото Skywalker Ranch в окръг Марин, Калифорния. В него се намира Skywalker Sound, известен комплекс със студиа за постпродукция, който си има собствена пожарна бригада и привлича доста туристи. Тук са записани доста звукови ефекти за известни филми. Лукас обитава главната къща от имението, където е подредил изложба с предмети от реквизит на холивудски филми като бастуна на Чаплин, камшик на Рудолф Валентино и, разбира се, Свещения граал от Индиана Джоунс.

Доналд Тръмп пък живее в огромен апартамент на върха на своята кула в Манхатън Trump Tower. Имотът струва 50 млн. долара и е паметник на мрамора и златото. За да стигне до офиса си, Тръмп трябва само да се качи на един асансьор, с което се радва на може би най-краткия път до работното място от който да било друг милиардер.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още