IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За дивата природа и недвижимите имоти

Британските предприемачи се учат как да вземат предвид защитените видове

17:49 | 28.02.08 г.
За дивата природа и недвижимите имоти

Докато бурното строителство по черноморските курорти у нас оставя все по-малко незастроени райони от крайбрежието, статия на британския The Times разглежда темата за имотите от малко по-различен ъгъл. Дивата природа е най-модерният задължителен атрибут на новите проекти, който предприемачите е добре да вземат предвид в плановете си наред с домашното кино и отделните бани за членовете на семейството, пише изданието.

Скептици твърдят, че инвеститорите се отнасят с грижа към животните само защото трупат точки пред местните власти и лобитата на природозащитници. Всъщност такива са законите в ЕС – законите защитават видове като някои прилепи, качулати тритони, видри и жаби, припомня статията.

Този месец един случай във Великобритания разкри потенциалната цена на фактори от този тип. Градският съвет на Чешир неохотно плати 60 хил. паунда за преместването на четири тритона (защитени видове) от терен, предвиден за строителство на училище. Високите разходи са резултат от осигуряването на нова среда за земноводните и спазването на сложните законови процедури.

Подобряването на хабитата е от полза за местните видове, но и за хората, които живеят там. Добавя стойност за клиентите и акционерите ни“, казва Дейвид Евънс, технически директор на Linden Homes. Компанията е построила проект, наречен Water Colour в Редхил, Съри – група къщи и апартаменти на мястото на бивша каменоломна, част от която граничи с т. нар. „коридор от жива природа“, управляван от екологичната организация на графството Surrey Wildlife Trust.

Коридорът беше изоставен и нямаше достатъчно средства за неговото поддържане. Surrey Wildlife Trust правеше каквото може с помощта на доброволци, на включването на компанията се оказа от полза за всички“, казва Евънс.

Linden Homes разширяват коридора, като добавят две лагуни, канал, поток, тръстикови насаждения и 25 акра естествен резерват. По данни на еколозите районът привлича все повече видове, сред тях патици, корморани, прилепи и водни кончета.

През септември Леон Дийт купува триетажна къща с четири спални и директен излаз на една от лагуните на цена 600 хил. паунда. „Дивата природа имаше значение при избора, но не е основната причина да купя къщата. Исках нещо модерно, лесно за поддръжка, не твърде голямо и с достатъчно място за децата. Определено ценя природата“, казва той.

Друг проект, пак на Острова, пък предвижда разрушаването на 65 полусъборени къщи от началото на 20-ти век в близост до селцето Седжфийлд. Той е част от план на стойност 56,5 млн. паунда за регенерирането на три бивши миньорски селища. Проектът обаче още не е стартирал, защото се изчаква да бъде изготвен пълен екологичен доклад дали там не живеят прилепи. В случай че бъдат намерени прилепи, те трябва да бъдат преместени в подходяща среда.

Седжфийлд стриктно спазва екологичните закони. Местните власти се гордеят с „тунел за тритони“, който са построили, за да позволят на животните да минават под автомобилен път в търсене на храна от другата страна на пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още