IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубай предлага 3 млрд. евро за собственика на Riofisa

Инвестиционното подразделение на правителството на Дубай Investment Corp. of Dubai иска да придобие испанската Colonial

13:04 | 28.02.08 г.
Дубай предлага 3 млрд. евро за собственика на Riofisa

Правителството на Дубай предложи да купи испанската Inmobiliaria Colonial SA за около 3 млрд. евро, като плащането ще бъде направено в брой и облигации, съобщи Bloomberg.

Инвестиционното подразделение на правителството - Investment Corp. of Dubai, което има активи на стойност около 82 млрд. долара, предложи в сряда 1,85 евро за акция на Colonial. Това е с 8,8% над цената на затваряне във вторник.

С евентуалното придобиване Investment Corp. ще получи активи на стойност 12 млрд. евро, сред които офиси и молове в Мадрид и Париж.

Colonial държи също и дял от 15% във Fomento de Construcciones & Contratas SA, третата най-голяма строителна компания в Испания с пазарна капитализация от 839 млн. евро. Дъщерното й дружество FCC Construccion S.A. спечели миналата година проектирането и строителството на Дунав мост 2.

Освен това Colonial е собственик на строителя на молове Riofisa SA, който придоби миналата година за 2 млрд. евро. Riofisa има мащабен проект за изграждане на мултифункционален комплекс зад Централна гара в София. На пресконференция по-рано този месец от компанията коментираха, че евентуалната смяна на акционерите на Colonial не би повлияла негативно на плановете на компанията за България.

Офертата е обвързана с твърде много условия, което хвърля съмнения дали наистина ще напредне“, коментира анализатор от базираната в Мадрид Link Securities.

Investment Corp. не е единствената компания за тази година с интерес към придобиването на Colonial, която загуби половината си пазарна капитализация за шест месеца. Заради поскъпващото кредитиране миналата година приключи 10-годишният бум на пазара на жилищни имоти в Испания.

На 1 февруари General Electric Co. се отказа да отправи оферта към Colonial, след като двете компании не успяха да постигнат споразумение за достъпа до сметките на Colonial. През януари интерес прояви и базираната в Париж строително-инвестиционна компания Gecina SA.

От ноември насам държавни фондове на Абу Даби, Кувейт и други страни от Персиийския залив са инвестирали над 17 млрд. долара в Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още