IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес имотите от всички сегменти в Украйна със значително поскъпване

Не се очаква точка на насищане на пазара на офиси, складови и търговски площи в Киев и другите големи градове в страната преди 2011 г.

10:25 | 28.02.08 г.
Бизнес имотите от всички сегменти в Украйна със значително поскъпване
От хотели и молове до офиси и складове почти всички сегменти от пазара на бизнес имоти в Украйна имат някои от най-високите цени в Централна и Източна Европа в резултат на недостиг на предлагането и силно търсене, пише Kyiv Post.

Чуждестранните и местните компании бързо се разширяват в страната и имат нужда от още офис площи, посочват експерти. „Нарастващото търсене надхвърля дори най-оптимистичните ни прогнози“, казва Ник Котън, управляващ директор на киевския офис на консултантската компания DTZ. Миналата година наемните нива нарастват силно заради ниско ниво на незаетост и липса на висококачествени офис площи.

Добри икономически условия и годишен ръст на БВП от около 7,3 на сто са основните двигатели на увеличаващото се търсене на съвременни офиси“, обяснява Александър Носаченко, управляващ директор на Colliers International в Украйна.

По думите му брутното усвояване на офис площи през 2007 г. е достигнало най-високия си обем от 1998 г., като за цялата година достига 250 хил. кв. м.

Средната наемна цена с ДДС и такси за поддръжка за офиси клас А отчита ръст от 38% през миналата година до 62 долара за квадратен метър на месец. Същевременно месечният наем за офис клас Б нараства от 35 долара/кв. м към края на 2006 г. до 48 долара към края на 2007 г., добавя Носаченко.

Тези нива са доста високи, сравнени не само с Източна Европа, но и с много западноевропейски пазари“, коментира Дмитро Селиванов, директор на SHM Smith Hodgkinson за Украйна. По думите му Киев има едно от най-ниските нива на наличност с около 0,4 кв. м офис площи на глава от населението и високи наеми.

В резултат пазарът в украинската столица понякога се възприема като изкривен от чуждестранни бизнесмени, които смятат, че плащат твърде много в сравнение с подобни офиси във Варшава, Букурещ, Прага или Будапеща, добавя той.

Ситуацията на пазара на търговски площи и хотели не е много по-различна, смятат пазарни участници.

Месечният наем на търговски обект с размер между 100 и 300 кв. м варира между 110 и 240 долара/кв. м за по-успешните проекти и между 50 и 70 долара за по-малко атрактивните центрове, каза Носаченко.

Същевременно наемите в най-популярните молове в Киев - Karavan, Globus и Mandarin Plaza, достигат нива между 200 и 300 долара/кв. м (без ДДС), казва Лилия Шулгина, бранд мениджър в DEOL Partners, една от най-големите компании на пазара на имоти в Украйна.

Значителното увеличение на разходите за строителство е повишило наемите на складовите площи, казва Носаченко, макар и този ефект да е почти напълно компенсиран от значителния обем ново предлагане. В резултат на това годишният ръст на наемите на складове е под 10 на сто. Изключение правят съоръжения в центъра, където ръстът е 20% заради силното търсене и липсата на ново предлагане.

Пристигането на чуждестранните търговски вериги в Украйна е стимулирало строителството и търсенето в този сегмент, коментира Шулгина.

Същевременно цените за нощувка в хотелска стая от среден клас са нараснали с над 25 на сто през 2007 г., казва Носаченко. Пазарът на хотели в Украйна е най-слабо развитият сегмент и се очаква тепърва да се увеличава предлагането и да се подобрява качеството, добавя той.

Въпреки че пазарът се развива бързо, участници на него са на мнение, че определени проблеми и рискове спъват развитието му. Сред тях са сенчести и корупционни практики при продажбата на земя, твърде усложнено издаване на разрешителни за строителство, недостатъци в законодателството относно земята и по-скоро спекулативната нагласа на местните власти към ресурсите и инфраструктурата.

Въпреки всичко бизнес сегментът в Украйна е изключително привлекателен за инвеститорите, като генерира между 25 и 30 процента възвръщаемост, казва Селиванов.

По данни на Colliers над 500 млн. долара са били инвестирани в бизнес имоти в страната през 2007 г.

Не се очаква точка на насищане на пазара в Киев и другите големи градове преди 2011 г., смята Селиванов. „Дотогава може да очакваме средно по 10% годишен ръст на цените на офисите, 15% за складовете и между 20 и 25% за търговските обекти“, добавя той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още