IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски предприемач иска да строи молове в България

Фокусът ще е върху по-малки градове, където няма конкуренция при търговските площи

08:40 | 28.02.08 г.
Британски предприемач иска да строи молове в България

Британският предприемач Джон Кътс продължава с експанзията на създадената от него строително-инвестиционна компания Parkridge в Източна Европа, пише Financial Times.

Наред с планираното разширение в Полша Кътс вижда възможности за инвестиции в търговски центрове в България и Украйна.

Първоначалните планове на компанията предвиждали разширение в Полша, която има ключово местоположение, но някои части от пазара вече са свръхзастроени, смята Кътс.

Във Варшава бяха построени седем търговски центъра, откакто навлязохме там и има опасност пазарът да се пренасити“, казва той. Чехия също е била добър пазар за строителство през изминалите няколко години, но вече има презастрояване на някои места, смята Кътс.

Стратегията на предприемача е да се фокусира върху по-малки градове, обикновено с население от 100 хил. до 200 хил. души, където няма конкуренция при търговските площи.

Parkridge планира да пренесе тази стратегия и в Украйна и България. В България Кътс вижда потенциал за осем търговски центъра, а в Украйна – за 20, на базата на броя градове с население около или над 300 хил. с ограничено предлагане на търговски площи.

За строителството на търговски центрове Parkridge ще продължи да избягва големи градове като Киев, но не и за дистрибуционни складове.

Компанията проявява интерес и към Русия и Румъния, като фокусът там ще бъде върху индустриални площи. В Казахстан пък предприемачът вижда възможности за инвестиции както за търговски, така и за индустриални обекти.

Кътс държи 40% в Parkridge. Миналата година е класиран на 229-то място по богатство във Великобритания от The Sunday Times, като то се изчислява на над 320 млн. паунда. Малко известен е извън средите, в които развива дейност (пазарите на индустриални и търговски площи), коментира изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още