IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищата в Англия и Уелс поевтиняват за пети пореден месец

Въпреки това има и признаци за засилващо се търсене, като за първи път от миналото лято нараства броят нови купувачи

10:23 | 25.02.08 г.
Жилищата в Англия и Уелс поевтиняват за пети пореден месец
Спад за пети пореден месец отчитат цените на жилищата в Англия и Уелс през февруари, с което годишният им темп на поскъпване е на най-ниското си ниво от април 2006 г. насам, сочат данни от проучване на анализаторската компания Hometrack.

Въпреки това има и признаци за засилващо се търсене, като за първи път от миналото лято нараства броят нови купувачи.

Цените на жилищата са паднали с 0,2 на сто спрямо предходния месец и са с 1,4 на сто по-високи от тези през февруари миналата година, сочат данните. През януари цените паднаха с 0,3 на сто на месечна база до ниво, което беше с 2,3% по-високо на годишна база. Данните не са коригирани спрямо сезонни фактори.

Времето, необходимо да се продаде един имот, се задържа на 8,5 седмици – най-дългият период, откакто се провежда проучването от 2001 г., пише Ройтерс.

Въпреки това близо 8-процентното увеличение на нови купувачи, които се регистрират в агенции за имоти, създава малко по-положителна картина. Най-голямо нарастване на търсенето има в Лондон, където новите купувачи са се увеличили с 13 на сто.

Според анализатори този ръст е резултат основно от намаленията на лихвения процент на Острова, като АЦБ намали лихвата два пъти за последните три месеца до 5,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още