fallback

Размяната на жилища набира сила в затруднения пазар на имоти в САЩ

Подобни сделки имат недостатъци, като по-ограничения избор, но пък се пести от комисиони на брокери

13:09 | 22.02.08 г.

Години наред семейства в САЩ имат навика да разменят къщите си за няколко седмици, за да прекарат ваканцията си на различно място. На затруднения вече пазар на имоти обаче възниква нова тенденция, при която жилищата се разменят окончателно, пише ABC News.
Изданието дава за пример двойка от Невада, чиято къща не успява да привлече интереса на местни купувачи. Така стоят нещата и за друго семейство от щата Джорджия. Същевременно всяка от страните има свои причини да иска да се премести в другия щат. В търсене на решение те ползват специализирани сайтове, за да се свържат с хора, които искат да заменят дома си и така в крайна сметка се стига до размяна.
 
„Появяват се нови сайтове, които са насочени към уреждането на подобни „бартери“, казва Лорънс Йън от Националната асоциация на брокерите на имоти.
Принципът на действие е елементарен. Всяко семейство продава едно жилище в една сделка, след което купува друга къща в отделна сделка, при което взаимно купуват имотите си.
И двете семейства обаче признават, че размяната има недостатъци. Сред тях е фактът, че не може да бъдеш твърде придирчив както при традиционна сделка. Все пак те са доволни от цената.
„Спестихме много пари. Най-малкото ползвахме само един посредник вместо двама и защото той работеше по две сделки, беше склонен значително да редуцира комисиона си“, коментират от семейството от Невада.
Сред големите плюсове е, че не се плаща два пъти комисиона на брокер, която в САЩ варира между 4 и 7 процента от цената на жилището, подкрепя това мнение Уенди Баундс, автор в Wall Street Journal.
„Не е задължително да се разменят имоти на еднаква стойност. Прави се оценка за всеки от тях и се доплаща за по-скъпия“, пояснява още тя.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 02.09.22 г.
fallback