IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карловска изба инвестира в до 450 дка нови лозя тази година

Дружеството ще купи и допълнителна техника за обработката на масива

09:23 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Карловска изба инвестира в до 450 дка нови лозя тази година
От 250 до 450 дка нови лозя планира да създаде през тази година винарска изба „Розова долина” в гр. Баня, Карловско, съобщи председателят на Надзорния съвет на дружеството Бранимир Ботев. Те ще бъдат основно в землището на с. Московец. Инвестицията ще бъде между 3400 и 3600 евро на декар, като се засажда само сертифициран посадъчен материал.

Дружеството ще купи и допълнителна техника за обработката на масива.

Избата има вече 650 дка свои собствени лозя от сортовете траминер, мускат, шардоне и уникалния местен сорт червен мискет, които се отглеждат по модерна френска технология. Лозята растат край селата Московец и Анево.

През тази година планираме да възстановим старата винарска изба в Московец, където да произвеждаме бутикови вина. Скоро ще започнем строителството на хотел за винен и спа- туризъм”, съобщи Бранимир Ботев. Дружеството смята да възстанови и лозята край с. Бегунци, като старите растения бъдат изкоренени и се заменят с елитни европейски сортове. Това ще стане, след като френски специалисти оценят почвата и препоръчат какви точно сортове да се засадят.

Реколта 2007 бе много добра. Произведохме 160 000 бутилки с бели собствени вина и 850 тона от лозята на кооперациите, с които работим. Нашата продукция се изнася не само на европейски, но и на арабски и азиатски пазари. Вина на „Розова долина” се продават дори във Франция и Тайланд”, припомни председателят на Надзорния съвет на избата.

България трябва да усвои 18 милиона евро за преструктуриране на своите винени сортове лозя до 15 октомври, според данни на земеделското министерство. През октомври 2007 г. бяха изпълнени първите помощи в сектор „Вина” в рамките на 346 520 лв. От тях обаче са се възползвали едва 13 кандидати. До 2015 г. трябва да се усвоят 166 милиона евро, за да се повиши конкурентоспособността на българските вина и да се затвърди българският имидж на външните пазари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още