IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дерипаска продава половината от групата, която ръководи проекта Москва-сити

Оставащите собственост на Дерипаска активи на „Сити” ще бъдат консолидирани с други негови строителни фирми

16:56 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дерипаска продава половината от групата, която ръководи проекта Москва-сити
Олег Дерипаска продава най-малко 50% от акционерното дружество „Сити” на Сергей Полонски и неговата група Mirax, съобщава вестник „Ведомости”, по информация от източници от „Сити”. Сделката е в ход и една от фирмите от Mirax вече е придобила 19,09% от акциите на „Сити”.

Сити” е официалната управляваща компания на многомилиардния (в рубли) проект „Москва-Сити”. Той предвижда след две години на територията на бившата промишлена зона на руската столица да бъдат построени 19 многофункционални комплекса от високи сгради с обща площ около 4 млн. кв. м. Основните строителни компании, които ще осъществят проекта, са „Интеко”, „Капитал груп”, „Северсталтранс” и др., а най-високата сграда с названието „Федерация” се строи от Mirax.

Дружеството „Сити”, съгласно договора с московското кметство, участва в оперативното управление на проекта, в т.ч в решаването на въпроси като организацията на автомобилно движение и на инженерната инфраструктура в деловия център, обезпечение на безопасността и др.

Оставащите собственост на Дерипаска активи на „Сити” ще бъдат консолидирани с други негови строителни фирми, са съобщили от „Базов елемент”, основната компания на Дерипаска. Бизнесменът не планира скоро да продава други свои строителни активи, дори мисли да извърши придобивания в циментовия сектор. Обмисля се до няколко години строителният сектор на „Базов елемент” да бъде листван на борсата.

По предварителни данни брутната печалба на строителния сектор на компанията на Дерипаска за 2007 г. възлиза на 1,5 млрд. долара. Най-големите проекти на „Базов елемент”, чиято реализация е започнала, са инфраструктурни проекти в Сочи във връзка с Олимпиадата на стойност 4 млрд. долара и строителство на жилищни и търговски сгради в Санкт Петербург на стойност над 19 млрд. долара за периода до 2015 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още