IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добринище излиза от сянката на Банско

В курорта засега се отчитат относително по-ниски цени за жилищата и земята спрямо Банско

09:10 | 15.02.08 г.
Добринище излиза от сянката на Банско
През последните няколко години Добринище все по-често попада във фокуса на вниманието на инвеститори и туристи като алтернативна дестинация на Банско. Сред основните причини за това са по-умереното застрояване на града, както и ски зоната над него, която включва писта с дължина 5 км с начало хижа “Безбог” и край хижа “Гоце Делчев”, двуседалков лифт и ски влекове.

Пазарът на имоти в Банско, който се развива доста динамично през последните няколко години, като че ли позабави темповете си през 2007 г., смятат анализаторите от Адрес. Според тях Банско има нужда от по-висока категория строителство, което да доведе и заможни купувачи. Курортът вече е преситен от малки сгради и апартаменти, които привличат главно британци с ниски доходи. Печелившият вариант за инвеститорите са вилните селища с ниска плътност на застрояване и допълнителни услуги - спа центрове, тенис кортове и басейни. В Банско вече се реализират около десет мащабни ваканционни селища и бъдещето е на този тип инвестиции, посочват от агенцията в годишния си обзор на пазара.

През последната година се наблюдава сериозен инвеститорски интерес към Добринище, посочват от Адрес. Причината е във възможностите там да се развива активен зимен туризъм, както и в минералните извори.

В Добринище се планира изграждането на голяма ски зона с нови писти, туристически пътеки и хотелска част. Приблизителната стойност на инвестицията на „Галчев инженеринг груп“ АД в съдружие с „Норема туристическо-холдингово дружество“ (които бяха избрани за инвеститор за изграждане на туристическата и ски зона Добринище) в проекта ще бъде около 200 млн. лв. Миналата година инвеститорите обещаха Добринище да не се застроява масово.

И макар че все още градът остава в сянката на Банско, там вече е пред откриване и най-голямото ваканционно селище „Лира термал“, разположено на площ от около 18 дка.

В курорта засега се отчитат и относително по-ниски цени за жилищата и земята спрямо Банско.

Средната офертна цена за квадратен метър жилищна площ в Добринище е 820 евро, сочи справка в сайта imoti.net. Предлагането обаче е изключително ограничено, като към 11 февруари са намерени едва 5 оферти за продажба. Предложените жилища са само къщи, чиято площ варира от 85 до 200 кв. м. Няма оферти за продажба на апартаменти или вили.

Същевременно къщите в Банско се предлагат на средна цена 1048 евро/кв. м (при 39 оферти в сайта). За апартамента в Банско се искат средно по 1210 евро/кв. м

Що се отнася до парцели, в землището на Добринище има 42 оферти за продажба, като средната цена е 87 евро/кв. м (170 хил. лв. за декар). Най-малкият предлаган терен е с площ 990 кв. м, а най-големият – 14 дка.

В Банско се предлагат 339 парцела със средна цена 167 евро/кв.м (326 хил. лв. за декар).

През миналата година в Добринище са били сключени 7 сделки за 22 дка с цел смяна на предназначението, като средната цена е 111 хил. лв. за дка, сочат данните от проучване на Министерството на земеделието и горите. Постигната средна цена за земя за нестопански цели през 2007 г. в Банско пък е 499 500 лв. за декар при сключени 68 сделки за 196 дка.

Общо в област Благоевград (на чиято територия попадат двата курорта) са сключени 373 сделки за 1161 дка земя с цел смяна на предназначението. Средната цена за областта е 121 487 лв. за дка. Най-много такива сделки са сключени в Разлог (85), Банско (68), Благоевград и Баня (по 30).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още