fallback

България вече не е сред любимите ски курорти на британците

Къде в зимните фаворити на туроператорите е подходящо да се купи имот?

14:03 | 05.02.08 г.

Ски курортът Уислър в Канада за втора поредна година е избран за най-добрата зимна дестинация за този сезон от Асоциацията на независимите туроператори във Великобритания (AITO). Новите попълнения в топ 10 на ски дестинациите са Япония, Полша и Швеция, а България, Чили и Словения изпадат от класацията. Остават популярни традиционните дестинации като Австрия, Канада и Франция.
Британският Telegraph обаче задава въпросът добра инвестиция ли е покупката на втори дом в тези курорти и разглежда класацията от гледна точка на брокери и агенти на имоти.
1. Уислър, Канада
„Не само че е най-големият курорт в Северна Америка, но имаше и дебела снежна покривка миналата зима. Освен изобилие от писти, предлага оживен нощен живот и отлични хотели и апартаменти“, е коментарът на AITO.
Що се отнася до пазара на имоти, с целогодишните условия за каране на ски курортът е отлична инвестиционна възможност за британските инвеститори в имоти, смята Мартън Садлър, управляващ директор на Assetz Canada.
Уислър ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2010 г. и пазарът е много активен. Цените започват от 123 хил. паунда за студио и от 800 хил. паунда за вила с четири спални.
„Капиталовата печалба е 10% годишно, като има отлична възвръщаемост от наеми“, добавя Садлър.
2. Вожани, Франция
„Вожани е скрит скъпоценен камък, има първокачествени условия за ски. Засега е относително малък, но има един от най-големите кабинкови лифтове и писти с височина от 3300 метра до 1100. Отстои на един час от летището в Гренобъл, подходящо е и за деца“, е коментарът на AITO.
„Вожани е популярна дестинация за младите семейства заради невисоките цени и връзката с по-големи курорти“, представя гледната точка на пазара на имоти Шарън Хил от Your French Property. „През миналата година цените нараснаха с около 8%, защото популярността на курорта расте и очакваме повишението да продължи“.
3. Вейл, САЩ
 
„Във Вейл има над 5 хил. акра подходящ за каране на ски терен, курортът е в топ 3 в Северна Америка“, казват туроператорите.
„В долината на Вейл има различни имоти – от апартаменти до фамилни къщи, както и селски имения със земя на цени от 150 хил. до 10 млн. паунда с възможност за съчетаване на ски с други дейности на открито “, коментира Кристин Хауърд от Sotheby's International.
4. Курмайер, Италия
AITO: „Курортът има собствена атмосфера и чар, както и някои от най-добрите планински ресторанти в Алпите. Цените на хотелите, ски картите, храната и напитките са конкурентоспособни, а наблизо има 3 международни летища.“
Пазарът на имоти: „Курортът е бил винаги популярен сред богаташите от Милано, затова по-голямата част от частните вили в района са собственост на заможни италианци и не се отдават под наем“, казва Хелън Томсън от La Casa Alpina.
„Градът е малък и има недостиг на самостоятелни частни имоти под наем, затова всеки, който купи с цел отдаване под наем, трябва да срещне добро търсене“.
Цените на двустайните апартаменти почват от 560 хил. паунда, като тази година се очаква да отчетат ръст между 7 и 10%.
5. Пюи Сен Венсан, Франция
AITO: „Най-добре пазената тайна в света на ските. Завидно количество сняг благодарение на добрия микроклимат и разнообразие от писти.“
Пазарът на имоти: „Пюи Сен Венсан е бил село, около което се е оформил ски курорт. Има много новопостроени апартаменти, както и такива в процес на изграждане, а цените за апартамент с една или две спални тръгват от 83 хил. паунда“, казва Ричард Роджърс от VEF Group.
6. Нисеко, Япония
„Нисеко обединява три основни курорта на остров Хокайдо. Известен е с високото качество и голямото количество сняг и бързо се превръща в любима дестинация за скиори и сноубордисти, които търсят нещо повече“, казват туроператорите.
„Ограниченото предлагане на имоти в Нисеко и нарастването на популярността му го превръщат в добра инвестиционна възможност“, смята Том Найлър от Knight Knox International.
7. Лех, Австрия
„Лех прилича на алпийско село от пощенска картичка. Курортът е в центъра на обширен ски район и има писти с всички степени на трудност, съчетани с изумителен пейзаж“. Това е мнението от туристическа гледна точка. Що се отнася до пазара на имоти обаче най-близкото място, където чужденец може да си купи втори дом, е Залцбургерланд на изток.
„Има голямо търсене на имоти в Австрия, защото трудно се получава разрешително за строеж и цените растат доста бързо. В Обертауерн апартаментите се продават от 145 хил. паунда нагоре“, казва Ги Тейлър от Alpine Chalets.
8. Закопане, Полша
AITO: „Възможност за практикуване на различни зимни спортове. Закопане е класически зимен курорт с красива природа.“
„Ще трябва да похарчите над 100 хил. паунда за приличен апартамент в района около Закопане“, твърди предприемачът Зиг Романовски. Според него сред причините за това е слабостта на паунда спрямо полската злота през последните няколко месеца. „Въпреки това чужденците не могат да си купуват втори дом в Полша до май 2009 г. Очакваме бум на пазара на имоти след това.“
9. Риксгрансен, Швеция
Основната атракция на курорта е шансът да караш ски по време на белите нощи, защото снегът се задържа до края на юни, обясняват туроператорите.
Що се отнася до пазара на имоти, най-близката инвестиционна възможност е на 600 мили, защото Риксгрансен се намира в Лапландия, където за продажба се предлагат много малко имоти. „Цените на имотите в Швеция растат с 8-12 процента годишно“, обяснява Рой Смит от Grosvenor Overseas.
10. Хъмбър Вели, Канада
AITO: „С 35 писти с различна степен на трудност и бързи лифтове курортът неизбежно влиза в класацията всяка година.“
„Курортът става все по-популярен сред британците, а имотите поскъпват с по 10-15 процента годишно. Цените варират от 300 хил. до 3 млн. паунда“, казва Калин Кенард от Newfound Resorts.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
fallback