IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кула в Дубай оглави класация на най-високите сгради, построени през 2007

Хотелът Rose Rotana Tower има 72 етажа и е висок 333 метра

14:14 | 04.02.08 г.
Rose Rotana Tower. Илюстрация: rosetower.net
Rose Rotana Tower. Илюстрация: rosetower.net

С височина от 333 метра и 72 етажа Rose Rotana Tower в Дубай е лидер в класацията на 10-те най-високи сгради, завършени през 2007, която се изготвя ежегодно от базирания в Чикаго Съвет по високите сгради и градска среда (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – CTBUH). Сградата е проект на Bonyan International Investment Group и е изцяло с хотелско предназначение.

Близкият изток е лидер по новопостроени небостъргачи – четири от десетте най-високи сгради за 2007 година се намират в Обединените арабски емирства и в Бахрейн. В Китай през миналата година са били завършени три от десетте най-високи кули в света, а останалите три са в Ню Йорк, Москва и Токио.

На второ място в класацията е сградата на New York Times в САЩ (319 метра, 52 етажа), а на трето е China International Center Tower в Гуанджоу (269 метра, 62 етажа).

С височина от 268 метра офис кулата „Башня на Набережной“ в Москва се нарежда на четвърта позиция, а хотел Panorama (261 м) в Хонконг – на пета.

На шесто и седмо място са двете 260-метрови бизнес кули Dual Tower 1 и 2 в Манама, Бахрейн.

Топ 10 се допълва от сградата с хотелско и жилищно предназначение Emirates Marina Serviced Apartments and Spa (254 метра) в Дубай, жилищната сграда с хотелска част Park Tower в Китай (250 м) и бизнес кулата Mid Town Tower (248 м) в Токио, която също включва хотелски площи. 

За да бъдат включени в класацията, сградите трябва да са били завършени през 2007 и да са отворени или поне частично заети. Влизат сгради, в които по-голямата част от площите имат жилищно, бизнес или производствено предназначение. При измерването се включват кули и кубета на покрива на сградата, но не и антени или пилони, уточнява пред Property World ME Антъни Ууд, директор на съвета.

Противно на очакванията преди десетина година, че най-високите сгради в света ще се намират в САЩ, според друга класация, изготвена от CTBUH, девет от 20-те най-високи сгради в света през 2020 г. ще бъдат в Азия, осем – в Близкия изток, две – в Северна Америка и една - в Европа.

Според прогнозите на съвета „кулата Al Burj в ОАЕ ще е начело в класацията на 20-те най-високи сгради през 2020 г., следвана от Mubarak Tower в Кувейт и Burj Dubai в ОАЕ“. Първите две все още са на етап идеен проект, а третата в момента се изгражда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още