IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна испанска компания заяви инвестиционен интерес към Плевенско

Испанската Коенер планира да построи комплекс за производство на биоенергия от технически култури за 60 млн. евро

10:52 | 04.02.08 г.
Поредна испанска компания заяви инвестиционен интерес към Плевенско
Испанската „Коенер“ планира да построи комплекс за производство на биоенергия от технически култури в област Плевен. Инвестиционните си намерения към общините Гулянци и Никопол е разкрил на работна среща с областния управител Цветко Цветков изпълнителният директор на компанията Алехандро Лопез, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Предвижда се комплексът да заработи през 2009 година и да включва рафинерия за биодизел, инсталация за добиване на сурово рафинирано масло, складово депо и ново пристанище, което ще обслужва нуждите на комплекса.

Инвестицията е за над 60 млн. евро, като около 30 млн. от тях са собствен капитал на компанията, а за другите се преговаря с български и чужди банки.

Планира се в изпълнението на проекта да участва и местният бизнес. Продукцията ще бъде предназначена за износ в Австрия, Германия, Румъния, Сърбия и вътрешния пазар.

В сряда ще бъде проведена нова работна среща, на която ще бъдат обсъдени възможностите на испанските инвеститори за проектиране и изграждане на проекти, свързани с екологичната и ВиК инфраструктура.

„Коенер“ не е единствената испанска компания с интерес към проекти в Плевенско. През март миналата година желание да изградят заводи за олио и биодизел за 70 млн. евро в близост до Плевен заявиха испанската “Грийн Фуел” и "Тепро България".

През октомври от областната администрация съобщиха, че представители на испанската енергийна група „Еолика Навара“ са огледали терени в Плевенско за изграждане на ветрогенераторен парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още