IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво ще се случи с цените на жилищата у нас тази година?

Относително умерено поскъпване прогнозират експерти от сектора и участници в анкета на Investor.bg

09:31 | 03.02.08 г.
Какво ще се случи с цените на жилищата у нас тази година?
Относително умерено поскъпване на жилищата у нас за 2008 г. прогнозират експерти от сектора и участници в анкета на Investor.bg.

Близо половината (46 на сто) от отговорилите на въпроса какво ще се случи с цените през настоящата година смятат, че те ще нараснат с между 5 и 30%. Не е малък делът и на участниците, според които ръстът ще бъде по-слаб, под 5%. Този отговор са посочили 15 на сто. Други 5 процента пък очакват значителен ръст от над 30% за тази година. Така общият дял на участниците, които прогнозират поскъпване на имотите (в една или друга степен) е 66 на сто.

На другия полюс застава една четвърт от участниците в анкетата – спад очакват общо 25%. От тях най-голяма част (14 на сто) прогнозират, че той ще бъде в границите между 5 и 30%. Истински срив на цените (над 30%) очакват 6 на сто, а 5 на сто смятат, че понижението ще бъде по-малко от 5%.

Общо 4 на сто от участниците в анкетата мислят, че цените на имотите ще останат без изменение. Също толкова не се ангажират с прогноза.

В анкетата са гласували общо 2340 посетители на Investor.bg.

„Трудно бих са ангажирала с конкретни цифри, но тенденцията е за увеличение. В случай че основните фактори, които влияят на пазара, се запазят без изменение (стабилен икономически ръст, гъвкав кредитен пазар, силно търсене), цените ще растат. Силен фактор за движение нагоре е и ограниченото предлагане на готово строителство“, коментира за Investor.bg Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ERA България.

„Съдейки по други пазари, които са минали през същия цикъл, нормално е годишният ръст да бъде от порядъка на 10-15%. Смятам, че поскъпването през 2008 г. ще бъде в тези граници“, добави тя.

Мнението й беше подкрепено и от Добромир Ганев, управляващ директор на Форос. Според него големият дял на участниците в анкетата, прогнозиращи ръст между 5 и 30%, е адекватен на ситуацията на пазара.

„Макар и доста широки, тези граници са коректни, защото са включени много пазари. Грубо усреднено моята прогноза е за между 10 и 15% ръст като цяло за страната. Вероятно ще има и сегменти или проекти, в които цените ще се задържат без изменение, но това не означава, че са нерентабилни, а че ще имат по-малка доходност“, каза той.

През януари умерен ръст на цените в същите граници прогнозира и Катя Ценова, изпълнителен директор на Адрес. За миналата година жилищата у нас са поскъпнали с 18,6% на база реално сключени сделки, сочат данните на компанията.

Според официалните данни на Националния статистически институт поскъпването за 2007 година средно за страната е 28,9%.

През декември от сайта за имоти Global Property Guide пък изчислиха, че България е лидер по поскъпване. Според тях в номинално изражение у нас се регистрира най-силно поскъпване на жилищата в света от 30,6% (15,4% реално поскъпване, след като се отчете инфлацията) към края на третото тримесечие на 2007 спрямо година по-рано.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още