IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Македония в очакване на бум на пазара на имоти заради НАТО

Заради вероятността от разширяване на военния алианс някои анализатори прогнозират нарастване на цените

13:44 | 01.02.08 г.
Македония в очакване на бум на пазара на имоти заради НАТО
Анализаторите на пазара на имоти рядко вземат предвид влиянието на военни организации и политики върху пазара. В Македония обаче заради вероятността страната да се присъедини към НАТО някои експерти вярват, че цените ще се изстрелят нагоре, пише BalkanInsight.com.

Резултатът за момента е необичайно затишие на пазара, подобно на пауза в търговията преди излизането на нови икономически данни, защото потенциалните продавачи и купувачи чакат да видят дали НАТО ще реши да се разширява след три месеца. Възможно е през април на срещата на НАТО в Букурещ Македония да получи покана за членство, заедно с Хърватска и Албания, пише онлайн изданието.

В резултат собствениците на апартаменти и бизнес помещения в Скопие и из цялата страна изтеглят имотите си от пазара в очакване на нов ценови бум, ако НАТО се разшири за втори път в бивша Югославия.

Миналата година имотите в Македония са поскъпнали с 20 процента. Малцина са тези, които мислят, че потенциалът за силен краткосрочен ръст на цените в страната е изчерпан. Някои експерти виждат директна връзка между влизането във военния съюз и потенциала за още поскъпване.

Хората изтеглят апартаментите си от пазара, защото вярват, че ще има нов ценови бум, ако влезем в НАТО. В момента има повишено търсене не само от страна на чужденци, но и от местни клиенти, като предлагането е относително малко“, казва Милена Милошевска, собственик на агенция за имоти Pin-project в Скопие.

Вероятността за разширяване на НАТО не е единственият фактор. Очакваното либерализиране на законите относно притежаването на земя от чужденци също е фактор, който би довел до поскъпване.

НАТО вече има централна роля в страната, както и на Балканите. Влиянието му излиза извън военната сфера и влиза косвено в теми като собственост на жилище, разположение на бизнеса и други икономически аспекти, където търсеното е чувствително към стабилността.

Според Зоран Ивановски, икономист в частния European University, в Скопие секторът на имотите ще бъде първият, който ще извлече ползи от членството на Македония в НАТО.

Съдейки по това, което се случи в други нови членки на НАТО, сред които и България, която се присъедини към алианса заедно със Словения и други пет държави през 2004 г., факторите варират от положително възприемане на страната като по-сигурна до конкретно търсене на нови инвестиции, особено в строителството и свързани дейности.

След като стане член на НАТО, страната се възприема като по-малко рискова. Така инвестициите на чуждите компании са по-сигурни“, казва Ивановски.

Макар и статистически да е трудно да се изолира влиянието на НАТО върху пазара на имоти, 2004 г. е отлична за пазара в България, като цените в основни пазари като София и Варна се удвояват, се казва в статията.

Към момента цените в центъра на Скопие се покачват до нива, които са характерни за много по-големи и по-богати столици. Преди година цената за квадратен метър варира от 800 до 1000 евро, но сега обикновено е около 1400 евро, казва Милошевска. Цените в Охрид остават по-ниски – от 450 евро в по-периферните райони до 1000 евро в историческия център, казва Владо Печиярев от местната строителна компания Remis.

Недостатъчното предлагане напоследък, независимо дали става въпрос за апартаменти в центъра на Скопие или къщи с изглед към езерото в Охрид, отчасти допринася за поскъпването. Интересът на чужденците също е все по-силен фактор, казва Милошевска. Голяма част от купувачите са гръцки, британски и словенски компании, които търсят имоти за туристически, жилищни или бизнес цели.

Словенците купуват апартаменти в Охрид, без да се поколебаят. Търсят добро местоположение с изглед към езерото и цената не е проблем заради високите им стандарти“, коментира тя.

Виктор Мизо, директор на македонската държавна агенция за подкрепа на чуждестранните инвестиции, казва, че търсенето на бизнес имоти е високо, но предупреждава купувачите да не бъдат твърде оптимистични относно жилищния пазар. „Ако някой може да си купи подобен ваканционен имот в България на по-ниска цена, не следва да очакваме рязко поскъпване тук или наплив на чужденци“, казва той.

Цените на имотите в Югоизточна Европа преминаха през драматични промени през последните две-три години. В България, Хърватска и Черна Гора, особено по крайбрежните райони, някои от имотите бяха надценени“, добавя Мизо.

Ако е така, сред резултатите може да е повишено внимание от страна на чуждестранните купувачи. Въпреки това Мизо смята, че либерализацията на пазара на земя ще подкрепи цените. На същото мнение е и Ивановски, който предвижда първоначален скок на цените, ако Македония стане член на НАТО.

Дори и да не постигне друго, участието на страната в алианса би означавало стабилност. В Македония рядко нещо друго е било по-важно, заключава статията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още