IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Натура 2000 ще се включват и населени места

В окончателните граници на защитените зони няма да се включват водните обекти, пътищата и имотите от Държавния горски фонд и Държавния поземлен фонд

17:03 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
В Натура 2000 ще се включват и населени места
В защитените зони по екологичната мрежа Натура 2000 ще се включват и населените места, териториите с приет общ устройствен план, концесионните площи за добив на полезни изкопаеми, както и териториите от първостепенен обществен интерес по Закона за биологичното разнообразие. Това реши днес правителството, като отмени текстове от предишни решения на Министерски съвет. В заповедите за зоните от Натура 2000 ще се включват цели имоти.
 
От друга страна, изключение за включване на части от имоти се прави за водни площи, пътища и имоти от държавния горски фонд и държавния поземлен фонд.

Посочените промени са в съответстивие с нови разпоредби на Директивите на ЕС за птиците и за местообитанията, според които икономическите изисквания не може да са основание дадена територия да не бъде определена като защитена зона.

Преди два месеца правителството утвърди окончателно списъка на защитените зони по Натура 2000, като беше отбелязано, че ще се съобразим с евентуални препоръки на ЕК. Тогава в защитените зони не бяха включени териториите на населени места и тези с приет общ устройствен план.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още