IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните измами – мит и реалност

Юристи напомнят, че сключването на предварителен договор не е задължително и не дава никакви гаранции на купувача

09:51 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Имотните измами – мит и реалност

Проблемите с даден имот понякога започват още с решението да го притежаваме. Предупреждението идва от Маринела Дончева, която след години адвокатска практика в областта на вещното право представи във Варна книгата си, посветена на имотните измами. Ако първоначалният емоционален подход в избора на недвижим имот засенчи здравия разум, това може да доведе неприятности, казва Дончева.

Според нея една от проблемните ситуации за потенциалните клиенти може да е самото оформяне на договора по сделката – дали да бъде вписана като дарение или покупко-продажба?

Дончева напомня, че сключването на предварителен договор не е задължителен етап в хода на сделката и не дава никакви гаранции на купувача. “Препъни камъка” тук е, че направените предварителни договори не се вписват в нотариални регистри.

Капарото, получено от предварителните договори, е още един вид измама, за която ни предупреждава настоящият съдия. Тя твърди, че понякога е по-лесно да се избегнат такива проблеми, отколкото да се разчита на възмездие в съда. По думите й практиката й на юрист показва, че в идентични ситуации, когато купувачът е измамен, изходът на делата е различен в зависимост от представения доказателствен материал.

Как можем да бъдем ощетени при спекулиране с пълномощни и къде точно трябва да се заостри вниманието ни е друг полезен съвет. Доверието е резонът, върху който стъпва всеки вид пълномощно, затова е важно на кого го гласуваме, казва авторката.

Един от най-разпространените видове имотни измами са свързаните с наследството, твърди Дончева.

Друг вид сериозни измами се правят с отпускането на заеми от заложните къщи. Тяхната дейност все още не е регламентирана със специален закон, което дава възможност за спекула в широки граници, предупреждават юристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още