IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японци ще строят изкуствени острови в Черно море за олимпиадата в Сочи

Проектът цели изграждането на острови от същия стандарт като тези в Дубай

10:25 | 12.01.08 г.
Японци ще строят изкуствени острови в Черно море за олимпиадата в Сочи
Японски компании ще участват в строителството на изкуствени острови в Черно море близо до крайбрежието на Сочи, където ще се проведат Зимните олимпийски игри през 2014 г., е съобщил директорът на Руско-японския бизнес съвет Аслан Атабиев, цитиран от Риа Новости.

„Знаем за проблемите, пред които се изправиха Обединените арабски емирства при строителството на изкуствени острови. Затова участието на Япония е от особен интерес за Русия, която няма опит в изграждането на изкуствени острови, и то в район със сеизмична активност“, е заявил Атабиев на пресконференция в Токио.

По думите му съгласно сегашния проект се предвижда строителството на над 10 острова в близост до Сочи, като върху тях ще бъдат разположени съоръжения за Олимпиадата.

„Ще се опитаме да построим острови от същия стандарт като тези в Дубай“, е заявил бившият министър на отбраната на Япония Фумио Кюма, който сега е председател на Японския комитет за популяризиране на Зимните игри в Сочи.

Проектите на дубайския предприемач Nakheel Properties, които предвиждат изграждането на архипелази от изкуствени острови до брега на Дубай, сред които „Палмата“ и „Светът“, са най-големите от този тип в света.

Вчера ArabianBusiness съобщи, че е поставен последният камък от вълнолома на изкуствения архипелаг Светът (The World), с което приключва първият етап на проекта, обявен преди пет години. Последният камък е част от общо 34 млн. тона камъни, използвани за строителството на 27-километровия вълнолом, който обгражда архипелага от общо 300 изкуствени острови, които образуват Света.

Към януари 60% от островите са продадени. Цената им варира от 15 до 50 млн. долара, но има и един за 250 млн. долара, пише ArabianBusiness.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още