IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Летище Пловдив ще става многофункционален комплекс

Предвижда се изграждане на нова рулева пътека за свързване на центъра на полосата с площадката за вертолети, нова стоянка за транспортни самолети и други

15:50 | 10.01.08 г.
Летище Пловдив ще става многофункционален комплекс
Министерството на транспорта (МТ) безвъзмездно ще управлява имоти публична държавна собственост, които са в землищата на селата Крумово, Катуница, Ягодово и кв. Долни Воден, община Асеновград, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Имотите включват летище, писта за излитане и кацане, пътеки за рулиране, перон и аероклуб, които са част от военен летищен комплекс Крумово.

С предоставянето им на транспортното министерство ще се създаде възможност за модернизиране и развитие на летището и превръщането на аерогара Пловдив в многофункционален комплекс, който ще обслужва граждански и военни въздухоплавателни средства, коментират от пресцентъра.

Предвижда се поетапно изграждане на нова рулева пътека за свързване на центъра на полосата с площадката за излитане и кацане на вертолети; нова стоянка за транспортни самолети; ще бъде разширена рулевата пътека и други.

Разходите за строителство са предвидени в бюджета на Министерството на транспорта. За периода 2008-2009 г. те са до 5 465 420 лв.

Досега имотите са управлявани от Министерството на отбраната. Военното ведомство ще продължи да ползва част от летището като запасно за военно-авиационна база Граф Игнатиево.

През 2002 г. с решение на правителството летище Пловдив е обявено за гражданско летище за обществено ползване, което обслужва и международни полети. През 2007 г. то е обслужило 110 хиляди пътници, което е три пъти повече от 2004 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още