IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват спад в цените на имотите в Черна гора

Според централната банка на страната сега имотите са надценени

10:12 | 28.12.07 г.
Очакват спад в цените на имотите в Черна гора

Недвижимите имоти в Черна гора са надценени и през следващите месеци се очаква спад на цените им, се казва в доклад на централната банка на страната, цитиран от balkaninsight.com.

Според доклада понижението на цените по скъпото крайбрежие на Черна гора ще повлияе и на пазара във вътрешността на страната.

Проучването са базира на средни стойности на жилищата в столицата Подгорица през 2007 г. Съставеният индекс с цени на имоти ще бъде анализиран през следващото тримесечие, за да се провери накъде се движат цените.

Подгорица стана столица на независима държава (след отделянето й от Сърбия през 2006 г.) и в града пристигнаха много международни организации и посолства, което доведе до нарастване на търсенето“, се посочва в доклада.

Проучването на банката е породено от значението на сектора на недвижимите имоти от 2005 г. насам за привличането на чуждестранни инвестиции и влиянието му върху стандарта на живот в страната. До момента не са правени задълбочени анализа на пазара в Черна Гора.

Според данните на банката един квадратен метър жилищна площ в Подгорица през август е струвал 1700 евро – два пъти повече от средната стойност, изчислена на базата на платени данъци.

Минималните цени за квадратен метър варират около 650-890 евро, докато най-високите са от порядъка на 2600-3330 евро.

Най-скъпите апартаменти са тези, построени през последните 5-10 години.

От централната банка са изчислили, че за покупката на апартамент със средно качество и с площ 50 кв. м човек трябва да разполага с депозит от поне 17 хил. евро. Към него трябва да се добави ипотечен кредит от 68 хил. евро, който, ако се изплаща за 25 години, възлиза на месечни вноски от 487,75 евро.

Средната месечна заплата в Черна гора обаче е едва 338 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още