IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителната активност се запазва, бизнес климатът в сектора леко пада

Като основни проблеми в строителния бранш се посочват високите цени на материалите и недостигът на работна ръка

09:16 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Строителната активност се запазва, бизнес климатът в сектора леко пада
През декември 2007 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, въпреки че съставният показател “бизнес климат” се понижава с 4,1 пункта спрямо предходния месец, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Това понижение се дължи на изместването на мненията на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията от най-оптимистичните към по-умерените оценки и очаквания.

Строителната активност запазва равнището си от предходния месец, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока.

Основни причини, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през декември се засилва и негативното влияние на фактора „цени на материалите”.

По отношение на продажните цени нараства делът на мениджърите, които предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през декември 2007 г. запазва нивото си от миналия месец. Същевременно очакванията на мениджърите за следващите шест месеца са по-оптимистични. Положителни са и оценките им за настоящото ниво на поръчките както от страната, така и от чужбина.

В търговията на дребно бизнес климатът пада с 0,8 пункта спрямо ноември, което се дължи по-умерените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно по тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се е увеличил, а очакванията им за следващите три месеца са той да остане непроменен (42,1% от предприятията) или да се увеличи (53,3%).

В сектора на услугите също има спад в сравнение с ноември (-1,3 пункта) и той е заради по-умерените оценки на мениджърите за настоящата бизнес ситуация в предприятията. Подобно изместване се наблюдава и в оценките за настоящото търсене на услуги. По отношение на бъдещето обаче очакванията са за по-добро бизнес състояние през следващите шест месеца, по-голямо търсене на услуги и наемане на допълнителен персонал през следващите три месеца.

Общият показател на бизнес климата в страната през декември се понижава с 1,1 пункта в сравнение с предходния месец, но е с 24,6 пункта над дългосрочната си средна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още