IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от 40-45% в ипотечното кредитиране за 2008 г. прогнозират консултанти

Увеличението при потребителските заеми се очаква да бъде около 30 на сто

13:42 | 20.12.07 г.
Ръст от 40-45% в ипотечното кредитиране за 2008 г. прогнозират консултанти

За 2008 г. очаквам ръстът на ипотечното кредитиране у нас да бъде между 40% и 45%, а този на потребителското – около 30%“, прогнозира на среща с медиите днес Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център”, част от AG Capital.

Възможно е през второто полугодие на 2008 г. лихвените нива да бъдат понижени с между 0,2 и 0,5%, така че в края на следващата година очаквам да има малко по-добри условия по ипотечното кредитиране, каза още Тошев. По думите му през следващата година не се очакват сериозни сътресения на пазара, нито въвеждане на нови рестриктивни мерки от страна на БНБ след оценка на резултатите от вече въведените.

Ограниченията, които централната банка въведе през юли, и последвалите увеличения на лихвите по кредитите от страна на някои банки повишиха финансовата култура на кредитополучателите, които осъзнаха, че лихвеният процент се движи не само надолу, но и нагоре и варира в зависимост от пазарните тенденции, коментира Тошев.

Според него през следващата година българските потребители ще бъдат привлечени и от кредити в различна валута от традиционните евро и лева, като например от швейцарския франк.

Делът на заемите, отпуснати чрез посредничеството на кредитен консултант, се очаква да нарасне до 30% от общия пазар през 2008 г. Тази година този дял е 20-21 на сто, което е четирикратно увеличение спрямо процентът на сделките с посредничество на кредитен съветник за миналата година (5%).

За 2007 г. година от дружеството отчитат ръст от 67,36% на средния размер на отпуснатите кредити до 38 600 евро. Регистрира се сериозно увеличение на запитванията и изтеглените заеми в по-малките населени меса (до 30 хил. души). През годината голяма популярност е добил ипотечният кредит за лично ползване.

Вече се проявяват и два пикови периода в кредитирането през годината – освен традиционно силните ноември-декември пик на достигнатите обеми е регистриран и през юли-август.

Друга тенденция, очертала се през тази година, е нарастването на интереса към кредитните консултанти от страна на малките и средните фирми, каза Тошев. Най-често компаниите се интересуват от ипотечни кредити, с които да финансират покупката на парцел, върху който да построят собствена логистична или производствена база, както и за строителство с инвестиционна цел на офис или жилищни сграда, които впоследствие да продадат. Срокът за отпускане на такива кредити обикновено е около 3 месеца, добави той.

Рефинансирането ще се наложи у нас по-сериозно след около 3 години, смята Тошев.

Според него в страната са активни около 50 компании, които извършват кредитно посредничество, макар и не всички от тях да с такава основна дейност. Някои от тях са локални, например работят само във Варна или Бургас. През миналата година са се появили 20 нови фирми в сектора. Очакванията се през следващата година да стартират дейност нови.

Надявам се следващата година да създадем асоциация на кредитните посредници. По този начин ще спомогнем за спазване на етичните принципи, като няма да чакаме да ни регулират отвън“. Очаква се през следващата година БНБ да въведе някои регулации относно дейността на кредитните посредници, като например ще се изисква информация за обемите отпуснати кредити и схемите на действие, поясни Тошев.

Най-малкият изтеглен кредит с посредничеството на кредитното дружествто е ипотечен кредит в размер на 1450 евро с цел ремонт на имот, а най-големият – 355 хил. евро за покупка на къща в Бояна. Най-краткият срок, в който е отпусна заем, е три дни, като става въпрос за 200 хил. евро за ВИП клиент, а най-дългият – почти година, като причините за това са участието на чуждестранен гражданин, твърде много документация и проблеми със собствеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още