IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общински служители се облагодетелствали от сделки с имоти във Враца

Кметът на града Тотю Младенов назначи вътрешна ревизия още с встъпването си в длъжност преди месец

14:53 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общински служители се облагодетелствали от сделки с имоти във Враца
Установен е занижен контрол при сключването на договори за продажба или друго разпореждане с общинска собственост в периода 2004-2007 г. Това съобщи кметът на Враца Тотю Младенов, цитиран от БТА, като се позова на първите резултати от вътрешната ревизия на дейността на общинската администрация.

Младенов назначи вътрешната ревизия още с встъпването си в длъжност преди месец. Въз основа на частичните резултати днес той е сезирал с писмо врачанската прокуратура.

При четири договора за сделки с общински имоти са извършени манипулации, които са довели до облагодетелстване на общински служители, допълни Младенов. В два от тях са подменени страници, с което е отпаднало задължението на купувача/наемателя да не се разпорежда с общинската собственост. При другите е отпаднал ангажиментът за допълнителни инвестиции в инфраструктура.

Тотю Младенов отказа да назове както облагодетелстваните фирми или лица, така и общинските служители, които евентуално са извършили манипулациите върху договорите, като обясни, че това е работа на прокуратурата.

Общо 147 са сделките с терени общинска собственост, а 382 са другите разпореждания със собственост, извършени през предходния мандат, съобщи още Младенов. От тях са приключени 559 преписки, а 53 са в процес на изпълнение.
 
По думите му частичният анализ на дейностите по управление и разпореждане с общинска собственост показват, че след като са сключени договорите, не е осъществяван контрол по тяхното изпълнение. Като пример той даде договор за отдаване на 3 500 декара земеделска земя в село Голямо Пещене срещу наем от 27 хил. лв. годишно. За три години не е платен нито лев от наемателя Цветан Ангелов, но и общината не е предприела никакви действия да си получи дължимите общо 81 хил. лв., уточни Тотю Младенов.

След приключване на вътрешната проверка до края на януари следващата година, врачанският кмет ще предложи на общинския съвет да въведе нови изисквания при управлението и разпореждането с общинска собственост.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още