IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Дания измислиха ходещи къщи

Жилището ще минава през различен тип терени, като дори ще се движи върху вода

15:38 | 17.12.07 г.
Модел на ходеща къща. Илюстрация: N55
Модел на ходеща къща. Илюстрация: N55
Датското дизайнерско студио N55 представи проект за ходеща къща (Walking House), която се придвижва с помощта на шест механични крака, като не зависи от това дали има построени пътища, защото ще има възможност да минава през различни терени.

Основният модул на къщата ще бъде с височина 2,3 метра, широчина 2,4 м и дължина 8 м, като тежи 1 тон. Според дизайнерите на тази площ ще могат да живеят максимум 4 души, като чрез свързване на няколко единици може да се правят и по-големи ходещи къщи.

Максималната скорост, която къщата ще може да развие, е 5 км в час – според авторите на проекта средната скорост, с която човек се движи, е подходяща, защото е доказано, че така се постига добра концентрация на мисловния процес.

Всеки крак ще работи като самостоятелна единица, като ще има собствени двигатели и акумулатори. При движение три от тях ще бъдат винаги стъпили на земята, за да се осигури необходимата стабилност.

Къщата ще даде възможност за номадски живот, като се придвижва бавно с минимално влияние върху околната среда, твърдят от N55. Тя ще събира енергия чрез слънчеви панели и малки ветрогенератори и ще има система за събиране на дъждовна вода.

Към къщата може да се добави малък парник, в който да се отглеждат значителна част от храната, необходима за жителите на къщата. Тоалетната ще бъде снабдена с компостираща система.

Освен всичко останало къщата е и амфибия и ще може да се придвижа и върху вода, обещават дизайнерите.

Засега готова ходеща къща няма, но плановете са скоро да бъде построен прототип.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още