IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влошаване на жилищната криза в САЩ през 2008 очакват брокери и икономисти

Тази година медианните цени на жилищата ще регистрират първия си годишен спад от Голямата депресия насам

11:00 | 14.12.07 г.
Влошаване на жилищната криза в САЩ през 2008 очакват брокери и икономисти
За собствениците на жилища, строителните компании, банкерите и брокерите на имоти в САЩ кризата от 2007 г. ще се влоши през 2008 г., пише Bloomberg. Прогнозите на всички участници на пазара - от ипотечния кредитор Fannie Mae до Lehman Brothers Holdings, са за спад през следващата година.

Продажбите на съществуващи домове ще паднат с 12%, а цените им ще се понижат с 4,5%, според базираната във Вашингтон Fannie Mae.

Анализаторите на Lehman пък очакват плащанията по около 1 млн. ипотечни кредити да бъдат просрочени през 2008 г. спрямо около 300 хил. тази година.

Намираме се едва по средата на шока с жилищата. Въпрос на време е слабостта да обхване и останалата част на икономиката“, коментира Итън Харис, главен икономист в базираната в Ню Йорк Lehman.

Тази година медианните цени на жилищата в САЩ отчитат спад – първото годишно понижение от Голямата депресия насам, сочат предварителните данни на Националната асоциация на посредниците при продажба на недвижими имоти в САЩ (NAR).

Не мога да твърдя, че пазарът ще стане наистина силен следващата година, защото не е така“, казва Джим Гилеспи, главен изпълнителен директор на най-голямата щатска агенция за жилищни имоти Coldwell Banker Real Estate LLC.

Анализатори от базираната в Ню Йорк CreditSights Inc. прогнозират, че жилищният пазар няма да се съживи преди 2009 г. „в най-добрия случай“.

Economy.com Inc., подразделението за икономически прогнози на Moody's Corp. в Ню Йорк, очаква продажбите на жилищата да стигнат до дъното следващата година, отчитайки спад от 40 на сто спрямо върховите си стойности.

Броят американци, които закъсняват с плащанията по ипотеките си, е нараснал до 20-годишен връх през третото тримесечие, според данни на Асоциацията на ипотечните банкери във Вашингтон.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още