IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските жилища падат с най-бърз темп от май 2005 насам

Доверието на оценителите на имоти на Острова в пазара се е понижило до най-ниско ниво

10:55 | 13.12.07 г.
Цените на британските жилища падат с най-бърз темп от май 2005 насам

През тримесечието до ноември цените на жилищата във Великобритания са паднали с най-бърз темп от май 2005 насам, а доверието на оценителите в перспективите пред пазара се е понижило до най-ниско ниво, откакто се води статистика от 1998 г., сочат последните данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Ройтерс.

Според данните балансът на RICS* за цените на жилища за ноември е паднал до -40.6 от ревизирания надолу за октомври -23.4. Това е също така под консенсусните прогнози и отбелязва четвърти пореден месец на спад на цените.

Слабото търсене е довело до увеличаване на непродадените имоти от страна на агентите с близо 9%. В резултат съотношението между финализираните продажби и останалите непродадени имоти е паднало до 33,1 процента, което сочи, че пазарът е най-нестабилен от октомври 2005 насам.

Броят на новите сделки, по които е постигнато споразумение, намалява за пети пореден месец и с най-бърз темп в цялата история на проучването.

Запитванията от страна на нови купувачи също продължават да намаляват, въпреки че спадът е бил малко по-умерен.

Очевидно е, че пазарът на жилища продължава да бъде под напрежение. Кредитната криза все още се отразява на доверието в пазара“, коментират от RICS. Въпреки това от института отбелязват, че е малко вероятно цените на жилищата да паднат рязко, докато пазарът на работната сила остане в добро състояние.

*Балансът на RICS за цените на жилищата във Великобритания се базира на мнението на оценителите за състоянието на пазара, като се съпоставят процентите на тези, които отчитат повишение на цените и тези, които отчитат спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още