IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден брой новопостроени офис площи в София за третото тримесечие

За периода са били завършени и вкарани в експлоатация над 57 хил. кв. м офис площи

16:37 | 12.12.07 г.
Рекорден брой новопостроени офис площи в София за третото тримесечие

Обемът на офис площи клас А и Б в София продължава да нараства с ускорено темпо и към края на третото тримесечие на годината възлиза на 735 650 кв. м, сочат данни на консултантската компания в сферата на бизнес имотите MBL. 21,5% от тези площи са в сгради, обитавани от собствениците им, а 15,5% - в офис сгради, които са разпродадени „на парче”.

В рамките на третото тримесечие са били завършени и вкарани в експлоатация рекордните до момента 57 690 кв. м офиси (8,5% тримесечен ръст). През последните две години подобни обеми са били постигани за срок от половин година, коментират от MBL.

Към края на третото тримесечие в столицата са в процес на изграждане приблизително 520 хил. кв. м офис площи, като 62% от тях са съсредоточени в четири подрайона – бул. „България,“ бул. „Цариградско шосе“, Югоизточен район и летище София. В близко бъдеще в тези локации би могло да се очаква свръхпредлагане, смятат анализаторите.

По-голяма част от строящите се проекти, особено по-големите, се планира да бъдат завършени през 2009 и 2010 г. Има и няколко големи проекта със значително количество офис площи, които се очаква да стартират в рамките на следващите 12 месеца.

Процентът на незаети площи към края на трето тримесечие е намалял спрямо средата на годината на 5,1% от 5,3%. Въпреки това като абсолютна стойност незаетите площи слабо са се повишили. Като цяло увеличаването на вакантните площи през 2007 спрямо 2006 се дължи основно на няколко сгради, завършени през първата половина на годината, които и до момента продължават да са изцяло или в по-голяма степен ненаети.

През периода е поставен и своеобразен рекорд при усвояването на офис площи, като нетната стойност достига близо 56 хил. кв. м, което надмина нивото, отчетено за цялото първо полугодие на 2007, сочат още данните.

Средните нетни офертни наеми продължават да отчитат повишение, запазвайки тенденцията от началото на годината. За сгради от клас А те варират между 12 и 26 евро на квадратен метър, а за клас Б - между 8 и 16 евро за кв. м в зависимост от локацията.

Поради временната липса на свободни площи за наемане в много райони доста предприемачи и собственици на сгради, особено в централните части, се опитват да спекулират с наемните нива, искайки до 30 евро/кв. м, но подобни оферти са единици и са за много малки по размер офиси, поради което не би трябвало да се взимат под внимание, смятат анализаторите.

От инвестиционна гледна точка активността продължава да бъде ниска, като за третото тримесечие са осъществени само няколко инвестиционни продажби. Годишната възвръщаемост от подобни сделки продължава да бъде по-висока в сравнение с тази в страните от Западна и Централна Европа, въпреки че през последните няколко години значително намаля поради нарасналия инвеститорски интерес. Независимо от това през последните няколко месеца се наблюдава застой и много международни инвеститори се отдръпват от намеренията си за покупки поради невъзможността да осигурят финансиране вследствие на ипотечната криза в САЩ, се коментира в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още